П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
24 Серпня 2018

СМІТТЄЗВАЛИЩЕ ДОЧЕКАЛОСЯ ДЕГАЗАЦІЇ

23 серпня на полігоні ТПВ було здійснено запуск технологічної лінії дегазації полігона твердих побутових відходів із подальшим виробленням електроенергії.

І хоча це лише перша черга з трьох проекту Міжнародного центру газових технологій та Інституту газу НАН України (фінансується за кошти USAD «Муніципальна енергетична реформа в Україні), але вже величезний крок до переробки сміття та енергонезалежності. Вона дозволить зменшити викиди шкідливих речовин у повітря та виробляти близько 4 млн. кВт/год. електроенергії щорічно. Вартість етапу – понад 25 млн.грн. без жодної копійки з міського бюджету.

СМІТТЄЗВАЛИЩЕ ДОЧЕКАЛОСЯ ДЕГАЗАЦІЇНа відкриття ноу-хау з’їхалося чимало представників влади, зокрема голова Хмельницької облради Михайло ЗАГОРОДНИЙ, начальник управління інвестиційної діяльності у відновлюваній енергетиці Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерій КОЦЮБА, народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, члени виконкому, депутати.

– Історія цього проекту розпочалася ще 2010 року, коли ми вперше поїхали у Брюссель захищати план енергозбереження міста, – розповідає мер, – одним із програмних питань була утилізація газу, який безпосередньо збирається на сміттєзвалищі. Два роки тому до нас приїхали спеціалісти – у найкоротші терміни було розроблено проектно-кошторисну документацію, проведено дослідження, які показали досить хороший відсоток газу, що є на сміттєзвалищі, зокрема можемо отримувати до 2,5 мільйона кубометрів на рік.

Подальші кроки втілення проекту: виробництво метану, вуглекислоти, тепла, запуск дільниці сортування та первинної переробки відходів. Для вторинного обігу використовуватимуться пластик, скло, папір і метал.

Загалом планується в рік отримувати 4 тис. кВт/год. електроенергії, 5 тис. кВт/год. тепла, зменшити викиди парникових газів на 20 тис. т і наповнити бюджет міста на 1,5 млн.грн.

Крім того, реалізація проекту не лише покращить екологічну ситуацію в місті та на сміттєзвалищі зокрема, але й дозволить отримати нові робочі місця, зменшити навантаження на полігон і подовжити термін його експлуатації.