Середа, 24 Квітня 2024 р.
7 Вересня 2018

ГРОШІ ПРИШВИДШУЮТЬ ПРОЦЕС

ГРОШІ ПРИШВИДШУЮТЬ ПРОЦЕСНещодавно на під’їздах житлових будинків у різних мікрорайонах міста з’явилися повідомлення із закликом укласти декларацію зі сімейним лікарем.

Втім, якщо деяких кам’янчан люб’язно кличуть навідатися до амбулаторії із пакетом необхідних документів, познайомитися з лікарями й обрати одного, котрий і дбатиме про здоров’я, то інші просто лякають. Днями до редакції звернулися обурені містяни, які надали фото такого оголошення: «Реєстрація до сімейного лікаря закінчується 1.10.2018 р. Iз жовтня прийом здійснюватиметься, згідно із зареєстрованими деклараціями».

– МОЗ у всі дзвони б’є, що декларації можна укладати з лікарем навіть до Нового року, а у Кам’янці-Подільському діють власні неписані правила?! – скаржаться громадяни. – Виходить, якщо я захворію в листопаді без декларації, то мені що – помирати?

Проте у міськуправлінні охорони здоров’я власне бачення ситуації, що склалася. Оголошення з таким змістом, на їхню думку, мають дати пришвидшувального стусана жителям міста.

– Те, що на оголошеннях вказується конкретна дата, можна трактувати двояко, – коментує начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Місто вже підписало договір з Національною службою здоров’я, й уже із 1 жовтня фінансування лікарів первинної галузі здійснюватиметься за новою формулою. Автори оголошення акцентували увагу саме на цій даті, аби пришвидшити процес підписання декларацій. Але зробити це пацієнти зможуть і пізніше. На сьогодні у місті майже 41 тисяча осіб офіційно зареєструвала свої відносини із сімейними лікарями чи терапевтами, а також педіатрами.