П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Жовтня 2018

ДО КАМ’ЯНЦЯ ЧЕРЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ РИБИ

Начальники і спеціалісти протиепізоотичних відділів, директори і фахівці регіональних лабораторій ветмедицини, представники наукових установ та виробничих підприємств з усієї України з’їхалися 10 жовтня до Кам’янця-Подільського через наболілі питання захворювань риби.

ДО КАМ’ЯНЦЯ ЧЕРЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ РИБИ10-11 жовтня Хмельниччина зустрічала учасників Всеукраїнського науково-практичного семінару з питань діагностики, боротьби та профілактики захворювань риби. Якщо в Кам’янці-Подільському зосередилися більше на теорії, то у Хмельницькому – на практиці, адже там зустріч відбувалася в спеціалізованій лабораторії з діагностики хвороб прісноводних риб.

Семінар у Кам’янці 10 жовтня висвітлив чимало актуальних проблем, що виникають під час розведення риби, яка існує в природних і штучних умовах. Спеціалісти детально обговорили, як застосовувати лікувально-кормові суміші для лікувально-профілактичної обробки риби, зупинилися на хворобах коропів в умовах штучного розведення, а ще зосередилися на технологічних процесах вирощування риби, підготовки фахівців із водних біоресурсів та аквакультури. Того дня особливу увагу приділили якості та безпечності продуктів рибництва.

– Сьогодні це особливо актуальне питання, зважаючи на зареєстровані випадки ботулізму через вживання продуктів рибництва, – каже начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолій ЛАВСЬКИЙ. – Споживачам необхідно якомога частіше наголошувати про небезпеку, яка може бути у в’яленій рибі, консервації недобросовісних виробників тощо. Купуючи рибну продукцію, необхідно вимагати супровідні документи. Не варто брати її на стихійних ринках. Також радив би обминати домашню рибну консервацію. Адже скільки б наші спеціалісти не вимагали дотримання норм на офіційних підприємствах, завжди знайдуться «ділки», яким не писані норми і правила. На жаль, їхня безвідповідальність може коштувати комусь здоров’я і навіть життя.