П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
19 Жовтня 2018

100-РІЧЧЯ ПРИСЯГИ

Наступного року Кам’янець-Подільський відзначатиме 100-річчя з дня складання Присяги на вірність Українській Народній Республіці. Програма заходів із вшанування цієї події сьогодні має назву «Присяга 1919».

Концепцію та обгрунтування проекту розглянули 16 жовтня на розширеному засіданні робочої групи під керівництвом міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА за участі його заступників, ініціаторів – товариства «Просвіта», архітекторів.

На меті заходів – відновлення важливої сторінки історії української боротьби за незалежність. Особливою датою для міста історики називають 14 жовтня 1919 року. У цей період Кам’янець був столицею УНР і саме цього дня відбулася перша спроба об’єднати весь український народ – урочиста обітниця Директорії, міністрів, урядовців і суддів та присяга військових на вірність Українській Народній Республіці. Сьогодні фахівці віднайшли чимало документальних і фотографічних доказів цієї події, що надає їй ще більшого значення. Серед складових проекту «Присяга 1919», крім зйомок документального фільму, видання книги, випуску Нацбанком України пам’ятної монети і «Укрпоштою» марки, військово-історичної реконструкції окремих епізодів цієї події, є й встановлення пам’ятника.

На вчорашньому засіданні виконкому було розглянуто організацію та проведення конкурсу на найкращий ескізний проект меморіалу Присязі на вірність Україні. Зокрема, визначено місце його розташування – вул.Лесі Українки, поряд із майданом Відродження.

За матеріалами прес-служби міської ради.