Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Жовтня 2018

ЩО НОВОГО В СУБСИДІЯХ?

Цьогоріч у жовтні до відповідної Постанови Кабміну внесено зміни щодо оформлення субсидій. Найголовніші з них прокоментувала начальник відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї департаменту соцзахисту населення Інна КОМЕНДАЦЬКА:

– Громадянам, які впродовж травня-вересня 2018 року зверталися по призначення субсидії, а також її одержувачі, яким призначено цю допомогу на неопалювальний період, зокрема і в 0,00 грн., не потрібно знову звертатися з документами – її розмір на опалювальний сезон департамент соцзахисту населення у жовтні роз­рахує автоматично.

Крім цього, не потрібно кам’янчанам самим подавати довідки з відділу реєстрації місця проживання юридичного управління про склад зареєстрованих осіб у житловому приміщенні – їх отримують спеціалісти департаменту.

Із 1 жовтня при розрахунку житлової субсидії запрацювали такі зміни:

Не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти та бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби.

Право на допомогу мають ті родини, в яких опалювальна, а не загальна, площа житла не перевищує 120 кв.м для квартири та 200 кв.м для індиві­дуального будинку.

Якщо член домогосподарства не має доходів, бо перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію має право надати Комісія з питань призначення житлових субсидій.

На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Якщо вартість фактично спожитої послуги менша від обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Наприклад, якщо розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 грн. на місяць, але домогосподарство реально спожило лише на 120 грн., потрібно сплатити за фактично спожитий обсяг, тобто 120 грн.

Без обов’язкової сплати ЄСВ субсидію можуть отримати:

– безробітні за умови пе­ребування на обліку в Центрі зайнятості;

– громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально шляхом надання легалізованих в Україні документів набуття страхового стажу в інших країнах, з якими укладено до­говори про соціальне забезпечення (має бути завірений но­таріально переклад), (перелік держав розміщується на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики). Тоді субсидію в Україні домогосподарство, де зареєстрована така особа, має змогу отримати на загальних умовах.

По детальну консультацію звертатися до департаменту соцзахисту населення (вул.Шевченка, 26), або за номерами: 2-10-25,  2-54-93.

Розмір своєї субсидії можна дізнатися он-лайн на сайті subsidii.ioc.gov.ua.