Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
9 Листопада 2018

МІСТО СПРОДУЄТЬСЯ?

МІСТО СПРОДУЄТЬСЯ?Новенький лот у системі «ProZorro» неабияк приголомшив кам’янчан. На продаж виставлено пам’ятку архітектури – житловий будинок 1753 р. за адресою: вул.Довга, 17. В описі вказано, що це нежитлове приміщення, площею 290,1 кв.м, що складає 23/25 частки пам’ятки архітектури двоповерхового будинку з підвалом (загальна площа будинку – 315,9 кв.м). Фундамент із бутового каменю, стрічковий. Стіни кам’яні, поштукатурені, побілені. Має гіпсове ліпне оздоблення стелі. Технічний стан незадовільний. Інженерне забезпечення: електропостачання, водопостачання, каналізація.

Початкова ціна лота – майже 2 млн.грн. На продаж цю частину будівлі виставив департамент економіки та розвитку інфраструктури міськради.

По коментар ми звернулися до керівника міськвідділу охорони культурної спадщини Олександра ЧУХРІЯ. За його словами, будівля не включена до переліку пам’яток, які не підлягають приватизації, тому, згідно зі ст.18 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», її можна відчужувати. Але оскільки це пам’ятка архітектури, в умовах договору чітко прописано, що будівлю не можна зносити і переробляти. Із новим власником також буде укладено попередній охоронний договір на цю пам’ятку архітектури.

– Будинок цікавий, гарний, – каже Олександр Володимирович. – Свого часу був в оренді, але практично не використовувався орендарем, попередні п’ять років і орендаря вже не було. Десятилітні простоювання без використання призводять до його руйнації, просідання. Тому, чим довше зволікатимемо із новим власником, тим занедбанішою буде пам’ятка архітектури.

Наразі будівля перебуває в комунальній власності на балансі департаменту економіки.

– Місто не має можливості утримувати цей будинок, тим паче його реставрувати, – каже заступник директора департаменту економіки Наталія Тимофієва. – Будинок простоює дуже багато років, двічі ми виставляли його на аукціони, але особливим попитом він не користувався. Попри те, що маємо погодження Міністерства культури на відчуження і приватизацію майна, продати його не можемо.

Аукціон стартував 2 листопада, пропозиції приймаються до 21 листопада.

Також депутати міськради на засіданні сесії 6 листопада ц.р. доповнили Перелік об’єктів комунальної власності, що пропонуються для приватизації, двома будівлями міської лікарні за адресами: вул.Пушкінська, 31г та 31д, на підставі звернень фізичної особи-підприємця Анжели Співак. Спосіб приватизації – викуп.

Як зазначив на сесії Олександр Чухрій, ці об’єкти не є пам’ятками архітектури. Йдеться про приміщення пральні та старого хірургічного корпусу.