П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Листопада 2018

ІНАКШІ НАМ НЕ ДРУЗІ

Формування порядку денного чергової сесії міськради, яка відбулася 6 листопада, було перервано виступом голови фракції ПП «За конкретні справи» Володимира КОСТИНЮКА, який з трибуни закликав колег не голосувати за приєднання до Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Як повідомив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, це питання внесено на розгляд з ініціативи Асоціації міст України, членом якої є і Кам’янець-Подільський.

НЕТРАДИЦІЙНА ТОЛЕРАНТНІСТЬ НЕ ПРОЙШЛА

– Жінок ніхто не ображає, їх люблять і поважають, – зазначив Володимир Володимирович. Хоча ця фраза сама по собі вже була зверхньою, бо у випадку рівності йшлося би про те, що в нас і жінок, і чоловіків ніхто не ображає. Але річ не в тому, головну причину відмови від приєднання до Хартії депутат пояснив відстоюванням традиційних сімейних цінностей:

– Європа нам підсуває бомбу в шоколадній обгортці. Хочуть, щоб ми прийняли цю Хартію, ту сексуальну рівність, щоб по нашому місту ходили ті гарні хлопці за руку, можливо, і дівчата. І наші діти мають прийняти їхню культуру.

Виступ ілюструвався двома телесюжетами: одним – українським, а другим, судячи з російського тексту і логотипа мікрофона в кадрі, – ймовірно, виготовленим Першим каналом (Росія) з притаманною йому «толерантністю».

Проти приєднання Кам’янця до Хартії виступила і Духовна рада міста. Її представник – голова ГО «Наша спадщина» Валерій КАСПРОВ – зазначив, що Хартія містить антисімейні та проліберальні ЛГБТ-ініціативи:

– Ми за рівні права чоловіків і жінок, перед Богом усі рівні, але коли під цим соусом у наше законодавство «впарюють» різні збочення, ми проти!

Врешті питання було знято з розгляду сесії, а багато депутатів у своїх коментарях підтримали промовців.

ЗНОВУ ПРО «ГІПСОВИК»

Мешканці вул.Індустріальна продовжують боротися за своє право дихати чистим повітрям. Протягом попередніх 5-6 засідань сесій не було жодної, де б не згадували про ПАТ «Гіпсовик». У черговий раз представник мешканців сусідніх із підприємством будинків виступив перед депутатами з проханням або закрити підприємство, або перепрофілювати.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Юрій КРИЛОВ розповів про результати перевірки «Гіпсовика» і сусіднього з ним підприємства «Кальмін», яке здійснює аналогічну діяльність, Державною екологічною інспекцією Хмельницької області. Висновок – підприємства працюють над усуненням недоліків шляхом встановлення фільтрів, проте продовжують здійснювати виробничу діяльність, хоча жодне з них не має дозволу на викиди забруднюючих речовин.

За даними Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗУ, концентрація пилу біля житлового будинку на вул.Індустріальна, 10 перевищує норму в 2,46 разу. За словами Юрія Володимировича, Держспоживслужба заявила, що дозволи на викиди «Гіпсовику» не дасть.

Також на сесії стало відомо, що Держеко­інспекція області за результатами перевірки звернулася до суду.

НАВКОЛО ТРАНСПОРТУ

Своїм рішенням народні обранці створили тимчасову контрольну комісію міськради з питань дотримання законодавства щодо правил проведення конкурсу і дотримання умов пасажирських перевезень, яку очолив Олександр ЧИНЧИК.

Проголосували депутати і за звернення до керівництва країни, ініційоване депутатом Анатолієм ГУРОМОЮ щодо недопущення збільшення цін на пальне, і як наслідок – цін на товари першої необхідності.

БЮДЖЕТ І БЮДЖЕТНИКИ

Для раціонального використання міської скарбниці  було здійснено перерозподіл бюджетних коштів. У результаті виділено:

– 200 тис.грн. – для придбання стоматологічних компресорів на замовлення комунальних стоматологів;

– 300 тис.грн. – на пільгові перевезення;

– 38 тис.грн. – на придбання подарунків для ювілярів, яким виповнилося 90, 100, 105 років;

– 230 тис.грн. – на капітальний ремонт тротуарів;

– 400 тис.грн. – ямковий ремонт;

– 50 тис.грн. – ремонт каналізаційноі мережі ДНЗ №17.

Також депутати погодили збільшити штат виконкому на 5 посад (для управління надання адмінпослуг, відділу контролю за дотриманням законодавства про працю, відділу реєстрації місця проживання юруправління і управління охорони здоров’я).

До речі, не тільки двома додатковими людьми влада намагається вирішити питання покращення надання адміністративних послуг населенню – на сесії стало відомо про ймовірний переїзд ЦНАПу і черг біля нього з міськради на перший поверх новобудови на вул.Симона Петлюри, 14.