Четвер, 25 Квітня 2024 р.
23 Листопада 2018

РАТАТУЇ НАСТУПАЮТЬ

На навалу щурів, які вже настільки знахабніли, що бігають тротуаром на пр.Грушевського, днями поскаржилися кам’янчани. Люди припускають, що гризуни оселилися в закинутому довгобуді на пр.Грушевського.

«Будівництво огороджено зеленим парканом, який вже валиться, – йдеться у колективному листі, адресованому редакції «Подолянина». – За ним – гуртожитки національного університету, а далі – житлові багатоповерхівки, магазини. Вранці часто можна бачити огидних гризунів, що бігають по дорозі у пошуках їжі. Керівництво гуртожитку запевняє, що труїли щурів у підвалі, але цього, мабуть, замало, аби ліквідувати щурячу армію. Та й розмножуються пацюки дуже швидко – якщо нині є 20, то через місяць стане дві сотні. Крім того, вони є переносниками багатьох інфекційних хвороб. Тому слід негайно вживати відповідних заходів, аби їх ліквідувати. Жителі будинку на вул.Гагаріна, 89; вул.Лермонтова, 9, 10; магазини «Вірінея», «Живе пиво», «Доб­родар» (усього 9 підписів)».

Величезного щура, в тому ж районі, на зеленій зоні пр.Грушевського, зустріла й 30-річна кам’янчанка Вікторія:

– Коли поверталася з роботи, то мало не зомліла – тротуаром мені назустріч біг щур із довжелезним хвостом. Мабуть, я більше налякалася, ніж гризун, котрий спокійно обминув мене і побіг у справах.

Хвилювання кам’янчан не безпідставні. Як прокоментував нам начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Анатолій ЛАВСЬКИЙ, гризуни не лише переносять інфекційні хвороби та блохи, а й можуть нападати.

– Людина ризикує занести в організм інфекційне захворювання, навіть скуштувавши продукт, по якому пробіг щур. Адже шерсть і лапи цих тварин не стерильні та є «будинком» для низки хворобо­творних мікроорганізмів. Ці гризуни можуть переносити такі хвороби, як чума, сказ, туляремія, лямбліоз, а також лептоспіроз і токсокароз, які медики відносять до найбільш небезпечних інфекцій у світі, – розповідає Анатолій Йосипович. – Усі ці хвороби, що передаються щурами і мишами, дуже небезпечні для людини. Тому щойно в будинку з’явилися ці непрохані гості, слід провести санітарну обробку приміщення. Це повинні робити установи, котрі мають відповідну ліцензію та сертифіковані препарати.

Кам’янчанам потрібно постійно дбати про гігієну: мити руки з милом після відвідування вулиці, не пити води сумнівної якості, ретельно мити овочі та фрукти.

З’ясувалося, що в місті відсіч гризунам можуть дати Кам’янець-Подільська районна державна лікарня ветеринарної медицини та КП «Профдезінфекція». Саме ці організації мають відповідні ліцензії та препарати.

У «Профдезінфекції» пояснили: якщо гризуни завелися в житловому будинку, мешканці мають звернутися із відповідною заявою до ОСББ, управлінської компанії, тобто, органі­зації, яка обслуговує будинок. Кошти на проведення заходів дезінфекції закладені у тариф за квартплату. В інших випадках потрібно знайти власника будівлі або території, де завелися гризуни. І вже вони мають викли­кати службу та проплатити за проведену роботу.