Середа, 24 Квітня 2024 р.
23 Листопада 2018

ЯК ОБДУРИТИ СМІТТЯ?

Відповідь на це запитання дали представники ГО «Україна без сміття» 21 листопада під час робочого візиту до нашого міста. Активісти сортування сміття зі столиці того дня зустрілися із завучами навчальних закладів міста у НВК №3 та із небайдужими містянами й гостями з ОТГ Кам’янець-Подільського району в прес-центрі міської ради. Головний меседж зустрічей – аби перемогти сміття, його треба розділяти.

– У Європі міста заробляють на вторсировині. А в нас, на жаль, – це збитковий бізнес, – каже член громадської організації Євгенія АРАТОВСЬКА. – Все ж свідомі українці повинні знайти вихід із ситуації. Якщо культура сортування сміття стане масовою, буде і заробіток на ньому. Саме тому ми робимо ставку на дітей, аби їх змалечку навчити правильно поводитися з відходами, а вони вже розкажуть батькам. Особливу увагу приділяємо і роботі з об’єднаними тергромадами. Якщо в містах уже є сміттєві баки із позначками, куди викидати папір, а куди пластик, то в селах їх практично немає. Хоча в багатьох громадах є можливість для облаштування сортувальних станцій. А якщо з усього району везти посортовані відходи до міста, то разом є можливість назбирати сировини й для сміттєпереробного заводу.

Спікери на реальних прикладах продемонстрували, як мешканці окремих ОСББ сортують відходи і, здаючи їх, заробляють додаткові кошти, які спрямовують на ремонт будинків і благоустрій прибудинкової території.