Субота, 27 Квітня 2024 р.
23 Листопада 2018

ПРО ОГІЄНКА З ВАРШАВИ

«Україна і Польща – не просто сусіди», – під таким гаслом 22 листопада в К-ПНУ імені Івана Огієнка відбулася зустріч з делегацією Інституту національної пам’яті Польщі. Зокрема, голова інституту Ярослав ШАРЕК передав університету копії архівних документів про невивчений період перебування у Варшаві Івана Огієнка – засновника і першого ректора університету.

ПРО ОГІЄНКА З ВАРШАВИ– Співпраця між інститутом і нашим університетом розпочалася ще у травні цього року, – розповів ректор національного університету Сергій КОПИЛОВ. – Тоді експерти почали оцифровувати матеріали, пообіцявши віднайти всі архівні документи.

Ні для кого не секрет, що Україна і Польща – близькі за духом держави. Символічно, що днями сенат Польщі одноголосно прийняв постанову до 85-х роковин Голодомору в Україні. У документі йдеться про те, що більше як десять років тому Польща визнала українську оцінку Голодомору як геноциду. А отже, ми – братні народи, які розуміють одне одного, як ніхто інший.

Також пан Шарек пові­домив, що 23 листопада у Хмельницькому, а згодом – у Варшаві, презентують експозицію про долю репресованих під час «польської операції» НКВС у 1937-38 рр.:

– Це був один із найстрашніших злочинів геноциду польського народу в ХХ столітті. Експозиція про геноцид поляків є результатом позитивної співпраці, а саме договору, який декілька місяців тому Інститут національної пам’яті підписав з українськими державними архівами в Одесі, Вінниці та Хмельницькому. Завдяки цій угоді, ми маємо доступ до тисяч документів щодо співвітчизників.

Відкриття виставки відбудеться 23 листопада у Хмельницькому університеті управління та права.

Ольга БАНАХ.