Четвер, 18 Квітня 2024 р.
30 Листопада 2018

У ХОЛОДІ, ЗАТЕ НА ВОЛІ

– Чорні лебеді замерзають! Вони австралійські, теплолюбиві та, порівняно з білими мешканцями Лебединого озера, гірше витримують холоди. Чому їх не заберуть в ЕНЦУМ, як це роблять щороку? – із таким запитанням до редакції звернулася місцева мешканка пані Світлана. – До того ж до будиночка їм важко дістатися, практично не мають де зігрітися.

У ХОЛОДІ, ЗАТЕ НА ВОЛІПо коментар ми звернулися до директора ПНВО Наталії ІЛАШ, яке й опікується пернатими улюбленцями нашого міста.

– Парапет, по якому чорні лебеді добираються до будиночка, справді трохи занижений, але він для них звичний, вони вже декілька років таким чином потрапляють до укриття, – каже Наталія Миколаївна. – Зазвичай ми забираємо птахів на зимівлю вже у січні. Адже чорні лебеді витримують до 20 градусів морозу, а білі – навіть більше. Скажу, що період у неволі, хоча і в теплі, для них дуже непростий. Лебеді – це не гуси. Їм потрібні воля і простір.

У природі птахи ніколи не вмирають від холоду, вони гинуть від голоду. А наші харчуються повноцінно. З настанням холодів ми переводимо їх на зимовий раціон, додаємо у корм вітаміни. Харчуємо їх за такими вимогами: 700 грамів на птаха хліба, вівса, ячменю, проса або висівок. Двадцять грамів м’ясного або рибного фаршу і 300 грамів коренеплодів. Догодовують їх і кам’янчани, тому вони у нас добре перебирають у вазі.

Доки дозволяє погода, птахи будуть на озері, адже практика свідчить, що там їм краще.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.