П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
30 Листопада 2018

ВІРУС КОРУ ЗАКРИВ ШКОЛУ

У ЗОШ №2 лише за декілька днів листопада на кір занедужали 6 школярів. Про те, як зупинити вірус, говорили 28 листопада в міській раді лікарі, освітяни та епідеміологи. Всі зійшлися на одній думці: закрити другу школу на карантин, а решту навчальних закладів пильно контролювати.

– Із початку року на кір занедужали 76 кам’янчан, із яких 28 – дорослих, 48 – дітей, – оприлюднила офіційні дані завідувач від­ділення організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Факти ураження зафіксовано в 11 міських школах і 4 садочках. Зокрема, в ДЗО №17 теж занедужали 6 дошкільнят, але випадки захворювання були розтягнуті в часі.

Щодо епідситуації в другій школі, то бачимо, що відбувається інтенсивна передача збудника. Перший випадок зафіксовано 12 листопада. І навіть після епідрозслідування та вакцинації школярів за епідпоказами ситуація не стабілізувалася. На сьогодні у школі 34 дитини не мають ревакцинації, а 5 не вакциновані взагалі. Мінімальний інкубаційний період кору становить тиждень. Тому, як епідеміолог, рекомендувала б розмежувати учнів хоча б на короткий термін, аби розірвати механізм передачі інфекції.

Заслухавши фахівців, міська влада оголосила у школі карантин із 29 листопада до 7 грудня. Інші школи та садочки працюють у звичному режимі.

Начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК зазначив, що батькам не потрібно панікувати, а слід дбати про профілактику та вакцинацію. Фахівці наголосили, що вірус кору нестійкий у зовнішньому середовищі, тому підхопити кір на вулиці малоймовірно. Інфекція інтенсивно передається у закритих приміщеннях при тісному контакті.

Утім не лише кір чатує на кам’янчан. Уже місяць, як містом гуляє менінгіт (див. «Подолянин» від 16 листопада). На цю недугу вже захворіли 9 кам’янчан, двоє з яких лікуються у Хмельницькому. Фахівці припускають, що захворювання спровокував ентеровірус. Зокрема, у хворого із серозним менінгітом, що лікується у Хмельницькій інфекційній лікарні, проведено вірусологічне дослідження і на культурі клітин виділено нетипований ентеровірус.

– Проаналізувавши випадки гострих менінгітів у кам’янчан, склалася характерна клінічна картина із спільними ознаками – це короткий продромальний період (1-2 дні), ознаки внутрішньочерепної гіпертензії – сильний головний біль, блювота, короткочасне підвищення температури тіла не вище як 380С, світлобоязнь, ригідність потиличних м’язів, позитивні менінгеальні ознаки, – коментує Алла Грицай. – Вберегтися від ентеровірусної інфекції дуже важко, адже збудник – один із найстійкіших і найвитриваліших вірусів у довкіллі. Але загальноприйняті правила профілактики всіх респіраторних і кишкових інфекцій вірусної етіології, як-от дотримання особистої гігієни та чистоти приміщень, провітрювання кімнат, уникання людних місць у сезон активності вірусних інфекцій, своєчасне звернення по меддопомогу та ізоляція хворих, допоможуть вберегтися від некерованої інфекції. Зазвичай у цей період року люди, а особливо діти, активно хворіють на розмаїття ентеровірусних інфекцій, що проявляються симптомами від легкого недомагання і висипки до важких форм менінгіту.