Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
30 Листопада 2018

«МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ» В НАДІЙНИХ РУКАХ

«МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ» В НАДІЙНИХ РУКАХЩе 2016 року СЗОШ №5 стала переможцем проектів «Школа Енергії» та «Школа Енергії 2.0.», які в Україні реалізовувалися за підтримки Асоціації «Енергоефективні міста України» і товариства GIZ за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

Після перемоги у проектах члени Школи Енергії (керівник Віктор РОМАНЮК, учитель інформатики та трудового навчання) продовжили просвітницьку місію. Найактивніший учень Школи Енергії десятикласник Денис КОВАЛЬ разом зі своїм науковим керівником Віктором Романюком створив модель «розумного будинку» на базі Arduino. В такому будинку аналізується повітря на вміст шкідливих речовин, вимірюється температура та вологість, є датчики води, підсвітка лише там, де відбувається рух, смс-інформування, вай-фай модуль, який передає дані, газоаналізатори та багато іншого.

Юний науковець презентував свою роботу під час Подільського відкритого конкурсу Хмельницько­-

го національного університету та І Регіональної науково-практичної конференції з актуальних питань фізики та астрономії К-ПНУ імені Івана Огієнка, де був відзначений дип­ломом І ступеня. Крім того, 2017 р. Денис зі своїм проектом переміг (диплом ІІ ступеня) в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт учнів-членів МАН. І ось 20-23 листопада хлопець разом із науковим керівником у складі делегації Хмельницької області взяв участь у IX Всеукраїнській науково-технічній виставці-конкурсі молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України», яка проводилася в рамках Міжнародного форуму «In­novation Market». Проект отримав чимало схвальних відгуків і був відзначений дипломом ІІ ступеня.

Наталія ЗОЛОЧЕВСЬКА, заступник директора СЗОШ №5.