П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2018

РЕЙД ТАЄМНИХ ПОКУПЦІВ

11 грудня кам’янецький ринок перебував під пильним прицілом таємних покупців від відділу захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби області. Причиною позапланової перевірки стало звернення кам’янчанина, якому, за його словами, продавці з трьох кіосків не захотіли продати півкілограма крупів. Знаючи свої права, і те, що півкілограма крупів таки йому мусять продати, покупець почав добиватися справедливості. Пішло на це в нього майже півроку, але результату як такого не принесло. Адже, згідно з написаною ним заявою, горе-покупка йому не вдалася ще у серпні. Заяву до Держпродспоживслужби у Хмельницькій області він написав чомусь у жовтні. Доки спеціалісти служби дочекалися погодження перевірки аж у столиці, минуло ще понад місяць.

Усе ж всі необхідні структури відреа­гували, і два головні спеціалісти відділу захисту споживачів Тетяна ЛЕВКУН і Людмила БУХТА приїхали на перевірку.

– Як пересічні покупці, прийшли до продавців, яких звинувачували в порушенні прав споживачів. Нам без проблем зважили ту кількість крупів, яку ми попросили, – каже Людмила Петрівна, – тому саме ці підприємці перевірку пройшли успішно.

Якби ні, то штраф у понад 8 тисяч гривень навчив би їх працювати з клієнтами. Усі реалізатори, які потрапили в наше поле зору, запевнили, що не пам’ятають випадку, коли відмовляли у проханні споживача.

Але, як відомо, диму без вогню не буває.

– Нині актуальні питання, з якими звертаються покупці, – це обважування та неякісне обслуговування, – продовжує Тетяна Олександрівна. – Неодноразово ми проводили семінари по всій області для підприємців і реалізаторів, недавно організували такий і в Кам’янці-Подільському. Розповідали про обов’язки продавців, штрафи, проводили майстер-клас, як уникати непорозумінь із покупцями. Завжди пояснюємо, що, згідно з чинним законодавством, споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час, а продавець всіляко зобов’язаний сприяти у вільному виборі продукції та форм її оплати, забороняється примушувати купувати непотрібні товари. Це прописано у Законі України «Про захист прав споживачів». Якщо ці пункти порушені, то є 23 стаття цього закону, яка говорить, що за порушення прав споживачів є штрафні стягнення в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто на сьогодні це 8500 гривень. Якщо такий факт порушення підтверджується, тоді складається адмінпротокол про порушення правил торгівлі. І кожен підприємець має задуматися над цим. У нас були неодноразові випадки, коли факти підтверджувалися – і такі штафи накладалися.