Субота, 20 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2018

ЩОБ НЕ РУЙНУВАЛИСЯ ПАМ’ЯТКИ

Українське товариство охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК) у Кам’янці-Подільському (голова Олег ПЕТРОВСЬКИЙ, його заступник Олеся БАКИЦЬКА) звернулося з листом до Президента України Петра Порошенка:

«Тривожна ситуація довкола збереження та неналежного утримання пам’яток архітектури національного значення склалася в Кам’янці-Подільському. Тотально руйнуються історичні пам’ятки, зокрема Казар­ми фортеці, Кушнірська башта. Але най­більше занепокоєння викликає ситуація довкола збереження та неналежного утримання одного з найвідоміших українських замків – Старої фортеці. Причиною розгляду цього питання на громадському обговоренні, ініційованому ГО «УТОПІК м.Кам’янець-Подільський», став черговий обвал 14 лютого 2018 року значної частини лицевої кладки оборонної стіни північного бас­тіону Старої фортеці. Серйозна аварія вже мала місце на замкових мурах Старої фортеці: влітку 2011 року через неякісно виконані реставраційні роботи та відсутність авторського нагляду повністю обвалилася Нова Західна башта. Лише 2015 року кош­том Державного фонду регіонального розвитку проведено ліквідацію аварійного стану, консервацію та реставрацію пам’ятки архітектури.

Фортеця в місті Кам’янці-Подільському є однією з найвідоміших і найкраще збережених фортифікаційних пам’яток України, щорічно її відвідують десятки тисяч вітчизняних та зарубіжних туристів. Як свідчить практика, серйозні аварійні ситуації на території Старої фортеці також вирішують­ся коштом Державного бюджету. Але перлиною Кам’янця-Подільського на сьогодні розпоряджається міська влада та її комунальний заклад «Кам’янець-Подільський історичний музей-заповідник». І, врахо­вуючи постійні аварійні стани пам’ятки національного значення, управління є не­ефективним і злочинним.

За станом на 4 грудня 2018 р. (майже 10 місяців від дня аварії), оборонна стіна північного бастіону як стояла розвалена, так і стоїть, тобто своїми силами місцева влада знову не справляється.

Виходячи з вищевикладеного, звертаємося до Вас, Петре Олексійовичу, з проханням зберегти історичну спадщину для нащадків і передати пам’ятку архітектури національного значення Комплекс споруд фортеці (Старий замок) у Кам’янці-Подільському, а також Кушнірську башту та Казар­ми гарнізону з комунальної власності міс­та у державну власність».

Лист до Порошенка також підписали директор ГО «Міжнародне антикорупційне бюро» Петро ПАПАЧ, комунікаційний координатор ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут «Республіка» в Кам’янці-Подільському Хрис­тина БУДУРОВИЧ.