Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2018

ОБЛАСТЬ НЕ ДАЛА, КАБМІН ДАСТЬ?

На сесії міськради, що відбулася 4 грудня, депутати написали звернення до Кабміну щодо збереження об’єктів культурної спадщини Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, в якому просять державу виділити на наші пам’ятки 40 млн.грн.

«Реставраційно-ремонтні роботи пам’я­-ток, балансоутримувачем яких є музей-за­повідник, фінансуються з міського бюджету. Наприкінці 2017 – на початку 2018 рр. із міського бюджету виділено 522,7 тис.грн., із яких було замовлено розроблення ПКД і проти­аварійні ремонтно-реставраційні роботи, виконано передпроектні роботи башти Водяної (ох. №730/6) на вул.Замкова, виконано поточний ремонт муру та баш­ти Малої на території фортеці на вул.Замкова, 1.

На початку 2018 р. міська рада виділила з міського бюджету 700 тис.грн. на попередні та протиаварійні роботи ділянки Північно-західного кута північного бастіону фортеці, на якій 14 лютого 2018 р. стався вивал лицевої кладки муру.

Проте, на превеликий жаль, цих коштів украй недостатньо. Так, для виконання першочергових протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятці архітектури національного значення комплексу об’єктів Старого і Нового замків необхідно близько 40 млн.грн.

На цей момент, у зв’язку з фізичним зносом архітектурно-конструктивних і декоративних зовнішніх та внутрішніх елементів, впливу атмосферних процесів, близько 25 ділянок і споруд комплексу об’єктів Старого і Нового замків перебувають у незадовільному (ава­рійному) стані та потребують невідкладних протиаварійних робіт. Першочерговими об’єктами комплексу, що потребують виконання протиава­рійних ремонтно-реставраційних робіт, є:

1) Західний каземат фортеці.

2) Напівбашта (щойно виявлений об’єкт).

3) Північно-західний кут північного дворика, Мури фортеці, XIV-XVII ст.

4) Башта Водяна №5, XV-XVI ст.

5) Мури Південного двору, Південна башта.

6) Фундаменти, що примикають до західної частини Нової Східної башти.

7) Внутрішній двір комплексу Старого замку.

8) Мури фортеці, XIV-XVII ст. (південний оборонний мур між баштами Денною та Ляцькою).

9) Мури фортеці, XIV-XVII ст. (південний оборонний мур між баштами Ковпак і Папською).

10) Башта Лянцкоронська №2, XV ст.

Більшість із вказаних аварійних об’єктів включені до Програми збереження об’єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 рр., затвердженої рішенням обласної ради від 26 грудня 2014 р. №14-28/2014. Проте фінансування на ці об’єкти так і не надходило».