Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
28 Грудня 2018

БЮДЖЕТ Є, АЛЕ ГРОШЕЙ МАЛО

На позачерговій сесії міськради 21 грудня було прийнято міський бюджет-2019. «За» проголосували 24 народні обранці, четверо «свободівців» утрималися.

Наступного року до міської скарбниці планується отримати 891 млн.грн., і тільки 400 з них – власних доходів. Місто залишається дотаційним, і від різних державних субвенцій залежить благополуччя тієї чи іншої галузі.

– Бюджет-2019 не гірший ніж бюджет-2018. Цей рік ми починали з набагато більшим дефіцитом із зарплати в медицині та освіті, – каже начальник фінансового управління міськради Оксана ГУТ. – У той же час трохи більше як 890 мільйонів – замало для потреб наших розпорядників коштів, їм потрібно як мінімум 1 мільярд 180 мільйонів гривень. Звичайно, після нового року будемо працювати над тим, аби покрити дефіцит, будемо розглядати перехідні залишки і намагатися протягом року забезпечити найнеобхідніше.

Ті бюджетні установи, які фінансуються з міського бюджету, мають на 100 відсотків закладену і заробітну плату, і енергоносії навіть із коефіцієнтом їх зростання.

А ось для педагогічних працівників, на жаль, освітньої субвенції від держави не вистачило на місячний фонд зарплати. У медицині ще скрутніше – на два місяці. Надзвичайно важко було винайти хоч якийсь фінансовий ресурс із власних коштів для  медикаментів і харчування, ми поки заклали десь 18-20 відсотків від того, що потрібно, але потім коштів додамо.

При потребі 124 млн.грн. житлово-комунальна галузь отримала лише 48 мільйонів.

Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ прокоментував бюджет наступного року таким чином:

– Держбюджет на 2019 рік, на жаль, не вирішує окремих проблем органів місцевого самоврядування. Наприклад, не передбачено субвенції на пільгові перевезення. Для виплати цієї компенсації необхідно буде додатково з міського бюджету виділити 4,7 млн.грн.

Проблематичним виглядає фінансування освіти та охорони здоров’я. Незважаючи на збільшення місту освітньої субвенції порівняно з 2018 роком на 25,4%, незабезпеченість у цих коштах складає понад 10 мільйонів гривень.

Катастрофічною залишається ситуація в галузі охорони здоров’я. Зокрема, не вистачає коштів, виділених на вторинну і третинну медичну допомогу. В Кам’янці розрахункова мінімальна потреба в медичній субвенції на 2019 р. складає 143,6 мільйона гривень, при доведеному обсягу медичної субвенції в сумі 71,7 мільйона гривень. Таким чином, незабезпеченість у коштах становить 71,9 мільйона, або половина всього бюджету медицини на рік.

Загалом за рахунок міського бюджету для забезпечення мінімальної потреби в коштах на 2019 р. на галузь «Охорона здоров’я» необхідно передбачити додатково 87,7 мільйона, а такого фінансового ресурсу в міському бюджеті, звичайно, немає.

Також потрібно передбачити механізм покриття втрат місцевих бюджетів внаслідок ухвалених рішень НКРЕКП щодо підвищення тарифів для зовнішнього освітлення населених пунктів. Це більш як два додаткових мільйони гривень із міського бюджету.

Отже, держава не забезпечила належного рівня освітньої та медичної субвенцій місту на суму 82 мільйони, і, з урахуванням вищезазначених інших позицій, додаткове навантаження на міський бюджет може скласти близько 223,3 мільйона гривень.

Тому віримо в те, що протягом 2019 року будуть внесені зміни до Державного бюджету України, і всі зауваження, які подають органи місцевого самоврядування, будуть враховані. Інакше, як жити і, головне, розвиватися місту, – зовсім не зрозуміло.