Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
4 Січня 2019

У ПАРКУ ВИКОПАЛИ ДИЗПАЛЬНЕ

Сьогодні вранці в парку Героїв Євромайдану кипіла робота. Тут розпочалися розкопки, які мають з’ясувати, звідки витекла смертельна речовина, яка вбила всіх сімох лебедів на Лебединому озері. Останнім помер Ромео. Щойно екскаватор приступив до роботи, як у повітрі «запахло» дизпальним. Згодом з’явився котлован, а в ньому – чорна смердюча субстанція. Різкий запах було чути за сотні метрів.

У ПАРКУ ВИКОПАЛИ ДИЗПАЛЬНЕ– Ми лише знайшли місце, куди інтенсивно просочується нафтопродукт, – прокоментував заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Це дизпальне, воно горить і має відповідний запах. Нікуди цю субстанцію вже не відпустимо, а відкачаємо й утилізуємо. Наразі радимося з екологами, яким методом це краще зробити. Розкопки будемо продовжувати і надалі, адже маємо знайти джерело, з якого витікає ця рідина.


ЩО ВБИЛО ЛЕБЕДІВ?

2019 рік розпочався із жахливої звістки: в новорічну ніч у хімічній пастці опинилися улюбленці містян – семеро білих лебедів. Небайдужі кам’янчани намагалися витягнути лебедів самотужки і кликали на підмогу рятувальників.

Рятувальники очищають пернатихОпівночі 1 січня до 2ДПРЗ надійшла інформація, що на Лебединому озері чути запах нафтопродуктів, а на поверхні води з’явилася маслянис­та плівка. Таким чином верхня і нижня водойми стали небезпечними для лебедів, які там проживають. Білих красенів витягнули рятувальники ДПРЧ-6. Із птахів оперативно змили нафтопродукти, втім їхній стан був критичний. Вони не могли навіть під­вестися на ноги і підняти шиї. Вранці пернатих відвезли до ЕНЦУМу, де за їхнє життя продовжили боротися ветеринари.

– Ми негайно викликали на місце завідувача дільничної лікарні ветмедицини Віктора КОЗАКА. Він одразу ж зробив усі необхідні процедури, кожні дві години ми давали птахам ліки, втім, на жаль, врятувати їх так і не вдалося. Першими загинули п’ять молодих лебедів. Учора, 3 січня, померла і їхня мама Джульєтта. Стан єдиного, хто вижив, – Ромео – важкий, він постійно перебуває під на­глядом фахівців.

Як констатував ветеринар після розтину, в організмі за­гиб­лих птахів накопичилося надто багато нафтопродуктів, шанси на життя були мізерними. Запах отруйної речовини вщент про­сякнув приміщення ЕНЦУМу, в якому перебували птахи, а солому доводилося змінювати кожні дві години. Підлога й досі нагадує хімічну ковзанку. Наші працівники не можуть оговтатися від трагедії. Добре, що чорних лебедів, які гірше переносять морози, ми забрали заздалегідь – інакше б і на них чекала мученицька смерть. Білих планували забрати тільки в люті морози, бо в неволі їм також було не вельми, – розповіла в коментарі «Подолянину» директор ПНВО Наталія ІЛАШ.

Третього січня міська влада скликала відповідні служби, аби з’ясувати, як у Лебедине озеро потрапила смертельна для птахів субстанція, і розробити план рятувальної опе­рації.

– Старожили кажуть, що витік речовини, схожої за запахом на дизпальне, неодноразово

помічали впродовж багатьох років. Але в такій кількості, як у ці дні, ще не було, – зазначив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Відомо, що під землею в районі скверу Танкістів і парку Героїв Євромайдану є цистерни, які залишилися після війни, але точного місцезнаходження ніхто не знає. Наразі наше завдання – якомога швидше встановити джерело забруднення та ліквідувати.

Для цього міська влада залучила фахівців Центру розмінування, які за допомогою металошукачів можуть знайти небезпечні поклади. 2 січня пошуки результатів не при­несли, але вчора в парку Героїв Євромайдану вдалося виявити знахідку 10×10 м, схожу на ємність. За розкоп­ки міська влада обіцяє взятися сьогодні, 4 січня.

Як повідомив заступник міського голови Сергій БАБІЙ, після консультацій із фахівцями на Лебединому озері та біля Смотрича встановили тимчасові загороджувальні солом’яні тюки, аби не допустити подальшого поширення нафтопродуктів. Крім цього, влада планує найближчим часом за 40 тис.грн. придбати 200 кг нафтопоглинального сорбенту, що знезаражуватиме воду, і облаштувати в районі скверу воїнів-афганців шлю­зову сорбентову завісу.

За допомогою відібраних проб води фахівці мають з’ясувати, яка саме речовина потруїла кам’янецьких білих красенів. Вона надходить досі, хоча вчора її витік був уже незначний. Зрозуміло, що отрута потрапила в річку Смотрич, тому влада просить тих, хто любить брати воду із джерел, поки утриматися від цього.