Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Січня 2019

СВІТОВІ ТОП-ЗНАХІДКИ

«Усі ці знахідки – важливі пам’ятки української історії. Можливо, завдяки їм 2019 року кам’янецька фортеця все ж потрапить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – із такими словами відоме видання «Was.media» внесло здобутки кам’янецьких архео­логів до Топ-10 найважливіших археологічних знахідок минулого року.

Поруч із китайською найдавнішою квіткою, содомською маскою та грецьким «титаніком» й унікальні давньоруські поховання на території нашого Старого замку.

«Першу згадку про Кам’янець-Подільський відносять до 1374 року: литовсько-руський князь Юрій Коріатович грамотою надав місту самоврядування, – йдеться на сайті. – Вважалося, що фортецю звели в XIV столітті. Однак минулого року серед поховань на території замку виявили давньоруські могили. В них – скроневі та поясні кільця XII-XIII століть, вістря стріл. Раніше неподалік від фортеці виявили дві стіни башти XVII століття, у якій знаходилася майстерня з виготовлення гармат. Iз цієї вежі стріляли в османів 1672 року.

… Також українські археологи виявили склеп магната з роду польських шляхтичів Потоцьких, а поруч – залишки фундаменту стародавньої Покровської церкви, яка за часів панування турків служила мечеттю».

Ольга БАНАХ.