Субота, 27 Квітня 2024 р.
11 Січня 2019

ТЕС ПОКАЗУВАЛИ ВСІМ ОХОЧИМ

ТЕС ПОКАЗУВАЛИ ВСІМ ОХОЧИМДень відкритих дверей на новій сучасній біотеплоелектростанції, яку було відкрито третього липня минулого року на вул.Крип’якевича, 3, організувало 4 січня КП «Міськтепло­воденергія».

– Нещодавно у соціальних мережах були розповсюджені чутки, що нібито на нашій ТЕС використовують хтозна-яке паливо і воно негативно впливає на здоров’я кам’янчан. Також чи то справжні користувачі, чи то фейкові виступили із закликами до насильницького перешкоджання нормальній роботі ТЕС, – повідомив журналістам генераль­ний директор «Міськтепловод­енергії» Валерій ГОРДІЙЧУК. – Ми вирішили продемонструвати прозорість нашої роботи і показати кожному кам’янчанину, що з-поміж твердого палива на станції ви­користовують тільки дерев’яні тріски і ку­курудзяні качани. Все екологічно чисте. Зокрема, спалюємо 70-80 тонн на добу, а попелу в результа­ті обмаль. Мені здається, що газом палити шкідливіше для людини.

Проте, на жаль, жоден з активістів, котрий нарікав на роботу ТЕС в Інтернеті, не прийшов подивитися і переконатися на власні очі, як працює підприємство, хоча запрошеннями було охоплено 1700 осіб.

ТЕС ПОКАЗУВАЛИ ВСІМ ОХОЧИММені прикро, що тільки-но щось нове впроваджується, відразу хтось хоче знищити його ще у зародку. І чомусь ігнорується те, що в Кам’янці, на відміну від деяких інших міст України, сьогодні стабільно подаються і вода, і тепло.

А ще прес-служба КП «МТВЕ» розповсюдила таку інформацію щодо впливу на екологію:

«Основними джерелами безпосереднього впливу на навколишнє середовище є 4 димові труби від кожного із котлів станції. Вони утворюють викиди пари і димових газів. Незначний білий дим, що йде із труб, – це пара, що в межах допус­тимої норми містить концентрації умовно-шкідливих речовин в атмо­сферному повітрі, які, згідно з аналізами Департаменту екології та природних ресурсів №03/1-2625 від 2 червня 2018 р., складаються із:

ТЕС ПОКАЗУВАЛИ ВСІМ ОХОЧИМ– діоксиду азоту – 0,015 мг/куб.м (0,075 частки ГДК);

– вуглецю оксиду – 0,8 мг/куб.м (0,16 частки ГДК);

– речовин, суспендованих твердих частинок – 0,1 мг/куб.м (0,2 част­ки ГДК).

Таким чином, вплив ТЕС на навколишнє середовище, клімат, мікроклімат, водне середовище, грунт, рослинний і тваринний світ, навколишнє техногенне середовище, за висновками низки експертиз, – відсутній. Система очищення димових газів повністю забезпечує вимоги норм з охорони навколишнього середовища».

Під час проведення Дня відкритих дверей гості підприємства ознайомилися із роботою ТЕС, спрямованою на забез­печення теплом центральної частини міста, а також із планами запуску когенераційних установок. Вони виробляти­муть електричну енергію, яку підприємство реалізовувати­-

ме за «зеленим» тарифом.