Субота, 20 Квітня 2024 р.
18 Січня 2019

У ПОШУКАХ «СКАРБІВ» ВЕРМАХТУ

Уже два тижні, як у парку Героїв Євромайдану тривають розкопки. Шукають цистерни із дизпальним, витік з яких убив сімох білих лебедів. Припускають, що ємності можуть зберігатися в землі ще з часів Другої світової та залишилися нам у спадок від німців. На підмогу зі столиці з обладнанням для буріння приїхала спеціалізована компанія. Утім поки що знайти місце схову нафтопродуктів не вдається.

У ПОШУКАХ «СКАРБІВ» ВЕРМАХТУ– На глибині 6 метрів у парку Героїв Євромайдану не знайдено жодної цистерни, – розповів заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Тому на цій глибині вже облаштовано колодязь, куди надходять і відстоюються грунтові води. За 5-6 метрів від нього збудуємо ще один, до якого вестиме гофрована труба. Дизпальне стікатиме у цей герметичний відстійник, звідки його відкачуватимуть або ж використаємо сорбент.

На Лебединому озері облаштували шлюзову сорбентову завісу, яка слугуватиме ще одним фільтром для води. 16 січня розкидали сорбент і на нижньому озері, де мешкали чорні лебеді. Наразі спостерігаємо.

Київські фахівці одразу ж взялися бурити дві свердловини: в парку Ге­роїв Євромайдану і в районі проспекту Грушевського – вул.Данила Галицького (біля «Гермесу»). Утім поки що безрезультатно.

– Фірма з Києва має ручне обладнання і готова працювати тривалий час, – продовжує Сергій Віталійович. – Якщо вони знайдуть поклади нафтопродуктів, то заберуть їх на переробку. Це і буде розрахунком за роботу, а нам не доведеться шукати, як утилізовувати знахідку. 

А доки тривають роботи із пошуку німецьких «скарбів», у ЕНЦУМі обживається пара білих лебедів, що повернулася із Самчиків. Це перше потомство Ромео і Джульєтти, які з’явилися на світ 23-25 травня два роки тому.

– Лебеді добре перенесли дорогу, гарно себе почувають і зовсім не бояться людей, – прокоментувала «Подолянину» директор ПНВО Наталія ІЛАШ. – Нині вони перебувають на 2-тижневому карантині. Їхній раціон харчування погоджений із ветеринарною службою. Ми їх годуємо зерновими, даємо кісткове борошно, рибний фарш, буряк і обов’язково вітаміни. Поки що про переселення на Лебедине озеро не йдеться – доки не отримаємо відповідних гарантій і там справді не стане безпечно.