П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Січня 2019

ЗАГРОЗА ЗАХВОРЮВАННЯ НА СКАЗ ЗАЛИШАЄТЬСЯ

Недавно вранці, а ранки взимку темні, я йшов на роботу повз міську лікарню. Алея межує із яблуневим садом, церквою та міською лікарнею. Цією дорогою проходять сотні людей, зокрема і діти. Але як мені було неприємно, коли побачив на стежці з десяток бродячих собак. Минаючи їх, мабуть, кожен думав: нападуть чи ні? Мені пощастило, але комусь, може, і ні. У зграї достатньо, щоб лише одна собака тявкнула, як інші починають нападати на жертву. І тоді бережись!

А тепер до статистики. За 2018 рік у травмопункти (згідно з даними, поданими лі­кувальною мережею) звер­нулися по антирабічну допомогу 226 жителів Кам’янеччини (172 – з міста, 54 – з району). Найбільше трав­мували укусами, подряпинами, ослизненням людей собаки – 173 (117 – домашніх, 56 – бродячих), 32 коти (28 – власних, 4 – бродячі) та 10 лисиць. Зверталися жителі також після травмування двома біл­ками, 1 їжаком, трьома польовими мишами, 1 нутрією і 1 коровою. По меддо­по­могу звернувся навіть поліціянт, якого покусала затримана ним особа. На щастя, хуліган не був хворий на сказ. Після надання медиками допомоги постраждалим у 75 випадках (32% від травмованих) призначено щеплення проти сказу.

Згідно із даними Держ­прод­споживслужби, за 2018 р. у Кам’янець-Подільському районі лабораторно підтверджено випадок захворювання на сказ у собаки в с.Рогізна та у лисиці в с.Суп­рунківці. Збільшення популяції лисиць несе безпосередню загрозу як для домашніх тварин, так і для жителів сіл, селищ, міст, оскільки ці тварини є переносниками сказу. Заходячи в населені пункти, лисиці не бояться жителів, нападають і на свійських тварин, і на людей.

Сподіваюся, що після наданої інформації органи виконавчої влади, місцевого самоврядування ухвалять відповідні рішення для захисту населення від бродячих тварин із метою запобігання захворюваності на сказ.

А населенню залишається одне – бути обережними, а в разі укусів – своєчасно звертатися до медичних працівників.

Олег КЕРНИЧНИЙ, лікар-епідеміолог Кам’янець-Подільського міськрайвідділу

ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».