П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Січня 2019

КІР Є. ВАКЦИНИ В АПТЕКАХ НЕМАЄ

Висока температура, висипання на тілі, сильний головний біль, червоне горло, кашель – такі симптоми притаманні кору, який із початку року нещадно вкладає кам’янчан у ліжка.

За словами завідувача відділення організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алли ГРИЦАЙ, за цей тиждень зафіксовано 27 випадків захворювання на кір: серед хворих – 14 дітей, семеро із них 5-9-річні. Загалом від початку року небезпечний вірус вразив майже 80 кам’янчан (!) у той час, коли за весь 2018-й – 111 осіб.

Спеціальних ліків від кору не існує, єдиною профілактикою є вакцинація, яку проводять діткам відповідно до графіка щеплень. Утім наразі в зоні ризику опинилися й дорослі.

– Якщо раніше кір вважався виключно дитячою інфекцією, то нині вірус переступив віковий бар’єр, став агресивнішим і вражає дорослих, – каже Алла Вадимівна. – Післявакцинальний імунітет триває 8-10 років, тому щеплення, зроблені дорослим у дитинстві, малоефективні. За програмою Мінохорони здоров’я, є вказівка проводити обов’язкове щеплення за епідпоказами дорослим із груп ризику – медпрацівникам, освітянам, військовим і поліцейським. Решта можуть придбати вакцину в аптеці (її купують за попереднім замовленням).

Однак, як з’ясувалося, і в аптеках вакцини не відшукати. Фармацевти кажуть, що коштує вона близько 500 грн., але у постачальників її наразі немає. Пощастило тільки дітям. Як запевнила головний лікар міської дитячої поліклініки Тетяна ОЧЕРЕТЕНКО, поліклініка має достатню кількість вакцин для малечі.