Четвер, 25 Квітня 2024 р.
22 Лютого 2019

«МУНІЦИПАЛЬНІ НЯНІ» ВЖЕ У ДІЇ

Хто може претендувати на «Муніципальну няню», і як оформити відносини з нею? – детальні роз’яснення із впровадження ще одного соціального проекту надала директор департаменту соцзахисту населення Людмила ПОЗИНЮК під час брифінгу, що відбувся 20 лютого в міськраді.

– Сім’я, в якій є дитина до трьох років, або опікуни, має право претендувати на няню, незалежно від того, чи виходитиме мама на роботу, чи буде з дитиною вдома, але хоче мати помічницю, – коментує Людмила Володимирівна. – Кожна няня має бути зареєстрована як фізична особа-підприємець, або як юридична особа, що надає послугу з догляду за дітьми. Із нею батьки укладають договір, у якому мають бути чітко прописані обов’язки, сума оплати праці, тривалість робочого дня і визначена дата виплати няні зарплати. Із пакетом документів батьки мають звернутися до департаменту соцзахисту. Крім заяви про надання допомоги, потрібно додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорта мами або тата, підтверджувальні документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунка, розрахункова квитанція тощо). Щомісяця держава компенсуватиме на няню 1626 гривень.

Не можуть отримати додаткову фінансову допомогу програми «Муніципальна няня» прийомні родини або будинки сімейного типу, оскільки вже мають допомогу за іншими програмами.

Зрозуміло, що родині важко буде відшукати жінку, яка погодиться доглядати дитину за виділені державою кошти. Втім такий варіант ідеальний для бабусь і дідусів, яким не вистачає страхового стажу до пенсії. Єдине, що мають зробити, – оформити ФОП. Із наданої державою компенсації половина піде на податок, утім дещо залишиться і на гостинці для внуків.