Субота, 27 Квітня 2024 р.
22 Лютого 2019

ТІЛЬКИ НА ПЕРШОЧЕРГОВЕ

Під час засідання позачергової сесії міськради, що відбулася 21 лютого, депутати внесли зміни і доповнення до міського бюджету на 2019 рік, а також виступили проти підпільного грального бізнесу.

За словами начальника фінуправління міськради Оксани ГУТ, розподілено перехідний залишок коштів по загальному фонду (понад 11 млн.грн.) і спеціальному фонду (більше як 1 млн.грн.), нерозподілені видатки (23 млн.грн). А також 3,5 млн.грн. субвенції, що надійшла з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток 193-го виборчого округу (депутат по округу Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО).

Попри солідні суми, кошти для всіх галузей виділені тільки на першочергові та основні заходи, бо насправді потреба становить більше ніж 400 млн.грн.

Як повідомив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, видатки на сферу ЖКГ виглядають так.

ДОРОГИ: 3,8 млн.грн. – на поточний ремонт; 300 тисяч – ліквідацію перекопів; 1 млн.грн. – розмітку доріг; 50 тисяч – влаштування на тротуарах з’їздів для людей з особливими потребами; 800 тис.грн. – капремонт внутрішньодворових проїздів (пр.Грушевського, 32, 74, Князя Володимира, 1а, Миколи Гордійчука, 15, Гунська, 11, Пушкінська, 44а), 900 тис.грн. – капремонт тротуарів (вул.Данила Галицького, пров.Зелений, вул.Тімірязєва, Максимчука).

Також передбачено по декілька сотень тисяч на: ремонти вуличного освітлення, автобусних зупинок, оглядового майданчика в парку Героїв Євромайдану, облаштування нового сектора на міському кладовищі, капремонт спортмайданчика на вул.Миколи Гордійчука, продовження реконструкції скверу «Ратуша».

400 тис.грн. підуть на будівництво громадських вбиралень, стільки ж на утеплення будинків у рамках програми 50/50 «Теплий дім», 700 тисяч – капремонт покрівель будинків на вул.Драгоманова, 12/1, і Каліська, 8.

100 тис.грн. забезпечать капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж у співфінансуванні з мешканцями, 200 тис.грн. – капремонт майданчиків для збирання сміття, та один мільйон на ремонт ліфтів.

– 3,9 мільйона гривень було виділено на освіту, – зазначає Михайло Євстафійович. – Звичайно, це мізерна сума для навчальних закладів, адже багато приміщень потребують підтримки і реставрації, як і матеріально-технічна база та обладнання. Зокрема, виділили кошти на ремонтні роботи у ДНЗ №1 і 15, НВК №3; продовження реконструкції позашкільного НВО під зал для скелелазіння, оснащення ресурсних кімнат у закладах, де діють інклюзивні класи. Також проголосували за звернення батьків щодо встановлення тривожних кнопок у школах.

Медицина, котра із самого початку мала велике недофінансування від держави, отримала тепер 952 тис.грн. для хворих на діабет; 200 тисяч – пільгові медикаменти, 400 тисяч підуть на продукти харчування в міську лікарню і Перинатальний центр; трохи більше як мільйон на медикаменти та перев’язувальні матеріали в міську лікарню, поліклініку і Перинатальний центр.

Хоч і з боєм, але на сесії медицині виділили 1,2 млн.грн. для придбання комп’ютерної техніки в медичні заклади. Як відомо, медична реформа, яка нині триває в державі, передбачає єдину інформаційну базу. Загалом для комп’ютеризації потрібно 6,5 млн., але, як було озвучено на сесії, якщо цього року місто встигне забезпечити необхідною технікою заклади медицини – Міністерство охорони здоров’я зі свого боку допоможе, якщо ні – все знову ляже на міський бюджет.

Проте, за наполяганням депутатів, міськуправління охорони здоров’я таки має переглянути штатні розписи певних підрозділів для економії коштів.

Згідно з рішенням сесії, було виділено небагато коштів на пам’ятки архітектури: 200 тис.грн. – на консерваційний дах Водяної башти, 100 тисяч – на початок робіт із відновлення муру Старої фортеці.

Культурна галузь матиме 50 тис.грн. – на програму підтримки книговидання місцевих авторів і 60 тис.грн. – на оновлення літератури в бібліотеках міста. Ще 1,8 млн.грн. загалом підуть на ремонтні роботи (зокрема, центральної бібліотеки, філії №6, школи мистецтв).

Також видатки на культуру передбачаються і з державної субвенції на округ нардепа – це буде облаштування гардероба в міському Будинку культури.

Із цієї ж субвенції відремонтують системи опалення, водопостачання і каналізації в ДНЗ №7, внутрішньодворові проїзди на вул.Молодіжна і Гагаріна, збудують дитячий майданчик у селищі цемзаводу.

Крок до вирішення ще однієї болючої проблеми наш депкорпус зробив, ухваливши звернення до керівництва країни, Генпрокуратури та Нацполіції щодо запобігання діяльності тіньового грального бізнесу.

Депутати пишуть, що, незважаючи на заборону грального бізнесу в Україні, масово почали розповсюджуватися азартні ігри через відкриття Інтернет-клубів і закладів під виглядом різних лотерей. Проте органи місцевого самоврядування позбавлені повноважень щодо перевірки на законність їхньої діяльності, отже, просять, аби це зробили правоохоронці.

– Проблема з такими закладами стала актуальною для всієї України. А в нашому місті, де проживає більше як 30 тисяч студентської молоді, така ситуація недопустима, – зазначив міський голова Михайло Сімашкевич.