П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Березня 2019

«КАРТИНИ ЗОВСІМ НЕ ЄВРОПЕЙСЬКІ»

Прибирання за домашніми улюбленцями в громадських місцях, сортування сміття, притулок для бродячих собак, – такі міські проблеми окреслив у листі до редакції газети кам’янчанин Вадим ЛЕНГА.

«Недавно гуляв із дітьми біля районної лікарні на вул.Матросова і був роздратований картиною, яку кожен із нас щоденно спостерігає.

Дві подруги вигулюють песиків. Тварини «справляють нужду», але ці інтелігентні пані навіть не думають прибирати за ними. А хто в нашому давньому історично-туристичному місті бачив, щоб за псами хоч колись хтось прибирав? – обурюється чоловік. – Інколи хочеться зібрати весь місцевий бомонд і відправити на екскурсію у цивілізовані країни, де існують правила поведінки.

Інше питання – сортування сміття, яке міській владі зовсім не цікаве, адже вони мають інші нагальні проблеми і турботи (як палити щепою, щоб мешканцям міста не доводилося дорого платити за газ; як збирати з людей гроші за проїзд мостом; як на базарі зробити кіоски і нормально продати тощо). Пропоную пропагувати сортування сміття під егідою «Дай заробити бідному». За моїми приблизними підрахунками, середньостатистична сім’я в тиждень назбирує близько двох кілограмів відходів паперу. Ми їх міцно пресуємо (абсолютно все, навіть чеки з магазинів), складаємо в паперовий ящик, а потім у суху погоду вино­симо на необладнаний смітник, де дідусь із сусіднього двору забирає. У масштабах міста це тонни паперу і тисячі гривень. Тут не треба підключати владу чи створювати комунальні під­приємства, довгі ланцюги бюрократії. Мешканці зібрали і гарно спакували – нужденні підібрали і здали. Слабка ланка у цій схемі – мешканці, які змішують папір із квасним супом і притрушують його шкірками кавуна. Потрібно навчитися збирати сухий папір, бо, можливо, комусь він допоможе купити шматок ковбаски.

А третє питання – це безпритульні собаки та їх стерилізація. Із приходом весни на вулицях можна зустріти цілі зграї собак, і їх дедалі більшає. Мене як затятого велосипедиста неабияк турбує ця проблема, адже собаки бігають за велосипедами по запиленій вулиці й несамовито гавкають. Картини зовсім не європейські. Так, комунальники прибирають сміття, але собаки його розносять, і все йде по колу. Потрібно хоч якось інвентаризувати чотирилапих і привернути увагу влади, запровадивши, наприклад, челендж «Сфотографуй свого дворового пса».