П'ятница, 29 Березня 2024 р.
29 Березня 2019

НЕ МАЄШ ДЕКЛАРАЦІЇ? ПОТРАПЛЯЄШ У ЗОНУ РИЗИКУ

65 тисяч укладених декларацій, комп’ютеризація, проведення Інтернету, закупівля медобладнання, підвищення зарплатні лікарям «первинки», запровадження електронної черги, – такі перші результати медичної реформи, що стартувала майже рік тому. Її підсумки підбивали 26 березня в міськраді.

НЕ МАЄШ ДЕКЛАРАЦІЇ? ПОТРАПЛЯЄШ У ЗОНУ РИЗИКУЗа словами головного лікаря КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Інни Клим, у місті є 36 сімейних лікарів, 16 терапевтів і 13 педіатрів. Зокрема, 9 уже набрали максимальну кількість пацієнтів (1800), ще 4 – на підході.

– За станом на 25 березня, майже 65% кам’янчан уже мають свого лікаря, якого обирали за власним бажанням, а не за пропискою. Максимально уклали декларації пенсіонери, а також діти й молодь до 17 років. Майже 50% кам’янчан віком від 18 до 64 років досі не підписали декларації. З цим не варто зволікати, адже такі пацієнти можуть потрапити в «зону ризику», бо з 1 квітня МОЗ запроваджує електронні і рецепти, і листи непрацездатності, але лише тим, хто має укладену декларацію. За тими, хто не має офіційного документа, гроші не йтимуть, – пояснила Інна Анатоліївна.

Кам’янчани вже встигли оцінити переваги електронної черги, яка почала запроваджуватися в місті з червня 2018 р. і на сьогодні охопила лікарів «первинки», вузьких фахівців поліклініки, лікарів Перинатального центру і міської дитячої поліклініки. Нагадаємо, що записатися до лікаря можна на сайті (medics.com.ua), або в реєстратурі. Пацієнтів у важкому стані прийматимуть позарчегово.

Зі слів начальника міськуправління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, з 1 квітня програма «Доступні ліки» дещо змінить свій формат. Відтепер усі рецепти стануть електронними, і не матиме значення, де проживає пацієнт і де був виданий рецепт.

– Національна служба охорони здоров’я розпочала укладати договори з аптеками в рамках програми «Доступні ліки», а з 1 квітня адмініструватиме програму. На сьогодні аптеки в’яло відгукуються на нововведення. Наразі кошти, виділені на перший квартал, а це 745 тисяч гривень, використані до копійки. Тож чекаємо або на нові фінансові надходження, або на договори з аптеками, – пояснив Юрій Васильович.

Медична реформа триває. Вже у липні вона торкнеться вузьких спеціалістів поліклінік, а 2020 р. – і лікарень.