Четвер, 25 Квітня 2024 р.
29 Березня 2019

НАГРАЛИСЯ: В МІСТІ МІНУСУЮТЬ ГРАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

28 березня в сесійній залі міськради відбулося чергове засідання виконкому міськради, на якому розглянули близько 60 питань. Найгарячішою темою став уже затверджений план завдань щодо протидії розповсюдженню грального бізнесу та азартних ігор. Йшлося про розробку комплексу заходів для різних відділів і структур міської ради: КП «Муніципальна інспекція», департаментів містобудування та архітектури, економіки і розвитку інфраструктури міста; відділів державного архітектурно-будівельного контролю, з контролю за дотриманням законодавства про працю, управління освіти і науки, відділу поліції.

Ситуацію коментує міський голова Михайло Сімашкевич.

– Проблема грального бізнесу – то проблема всієї України і не тільки нашого міста. Те, якими швидкими темпами вона розростається, схоже на природну стихію. А отже, їй можна і треба протидіяти! – запевняє Михайло Євстафійович. – Діяльність закладів із гральними автоматами, які приховуються за яскравими вивісками, – це не лише законодавче питання. Це питання згубної дії на психологічний і фінансовий стан багатьох родин, особливо молоді. Більше того – прямий вплив на розвиток злочинності в місті, яке позиціонує себе як туристичне, економічно та інвестиційно привабливе.

Наприкінці лютого від сесії міської ради спільно з депутатами ми розробили і направили до Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Генеральної прокуратури і Національної поліції відповідне звернення. У ньому ми не просто висловили занепокоєння ситуацією, що склалася. Ми вимагали провести перевірки, притягнути до відповідальності суб’єктів господарювання, які під виглядом операторів державних лотерей надають тіньові послуги, розробити зміни до законодавства. Але єдина відповідь, яку ми отримали, – це те, що питання перебуває на розгляді.

Останньою краплею стала поява такого закладу в Старому місті. Звернення до міського відділу поліції результату не дало. Тому ми ухвалили рішення самостійно взятися за ліквідацію незаконного бізнесу. Якщо до початку нашого реагування в місті було більше як 80 гральних залів, то після вжиття перших заходів їх залишилося 55.

Моніторинг продовжується. Уточнюються об’єкти, які працюють офіційно під брендом ТОВ «М.С.С» (МСЛ) та підприємства зі стовідсотковими іноземними інвестиціями «Українська національна лотерея» (УНЛ) і мають право лише на розповсюдження лотерей. Також аналізується використання найманої праці у сфері надання відповідних послуг.

На досягнутому ми не зупиняємося. Бо, повторюю, це не лише імідж нашого міста, але й долі багатьох кам’янчан.

Ольга БАНАХ.