Четвер, 28 Березня 2024 р.
19 Квітня 2019

«ЯКБИ ВЧИЛИСЯ У КОМАХ – ЖИЛИ Б НАБАГАТО КРАЩЕ»

Артур Савицький другий праворучБджолярі з усієї України з’їхалися до столиці минулого тижня. Зібратися гуртом під чиновницькими кабінетами їх змусили занепокоєння про подальшу долю комах-трудівниць і протест проти труєння бджіл небезпечними для них препаратами. Не міг залишитися осторонь від гострої проблеми і наш земляк – лікар-онколог та пасічник із 30-річним досвідом Артур САВИЦЬКИЙ. Разом із представниками Спілки пасічників міста вони поповнили стрій мітингувальників.

– Торік в Україні через використання заборонених для бджіл пестицидів загинула рекордна кількість бджолосімей – за різними оцінками, від 20 тисяч до 40 тисяч, – розповідає Артур Миколайович. – Зокрема, в селі Кульчіївці потруїлися пестицидами 90 бджолосімей. Поліція, профільні служби та влада й досі не можуть розшукати і покарати винних у цій екотрагедії. А люди втратили і бджіл, і нерви. Шкода, що не всі знають – 90% урожаю ми отримуємо саме завдяки цим комашкам-трудівницям. Недаремно кажуть: не стане бджіл – через 4 роки розпочнеться голод.

Аби бджоли залишалися в робочому строю – завдання номер 1 для всіх українських пасічників. І вони не змогли залишатися осторонь від того, що їхніх комах нещадно труять. Крім того, негативний вплив пестицидів відчувають на собі не лише комахи, а й селяни, обійстя яких розташовані неподалік від орендованих полів. Існує навіть заборона – не здійснювати обприскування вдень і на відстані ближче як 500 метрів від поселень. Однак деяким горе-аграріям у гонитві за прибутками начхати і на людей, і на комах.

– У Євросоюзі в сільському господарстві заборонили використовувати препарати групи неонікотиноїдів, які порушують орієнтацію комах у просторі, – продовжує Артур Савицький. – Тому зі спрощенням процедури ввезення на територію України препаратів захисту рослин є загроза, що в руках несвідомих аграріїв можуть опинитися заборонені. Власне, ми вимагали, щоб парламент ухвалив закон про захист бджільництва і запровадив більш жорсткий контроль за використанням пестицидів та інших хімікатів, що використовуються при обробці сільгоспугідь. На жаль, до мітингувальників так ніхто і не вийшов. Реакція влади полягала в тому, що вони лише вигнали 6 автозаків. 

Однак бджолярі здаватися не збираються. Їм вдалося передати вимоги до чиновницьких кабінетів.

– Бджільництво – це не ремесло, а філософія. Якби ми вчилися у комах – жили б набагато краще, – підсумував співрозмовник.