Четвер, 25 Квітня 2024 р.
8 Травня 2019

КОЛЕКТОР ВИМАГАЄ МІЛЬЙОНІВ

КОЛЕКТОР ВИМАГАЄ МІЛЬЙОНІВЗвістка про можливе екологічне лихо на Кам’янеччині напередодні Великодня облетіла місто. За офіційною інформацією міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, в районі залізничного переїзду м’ясокомбінату на вул.Харченка через корозію бетону на основному каналізаційному колекторі стався обвал 50-річної труби, від якої залишилася лише труха. Зупинка колектора може призвести до скидання стічних вод у річку Смотрич.

Аби запобігти надзвичайній події, міський голова створив комісію, яка все й обстежила. Роботи з ліквідації поломки, за попередніми підрахунками, потягнуть на близько 4 млн.грн.

– Цей каналізаційний колектор відводить води з центральної частини міста, – коментує заступник генерального директора з водопостачання та водовідведення КП «Міськтепловод­енергія» Сергій БОДНАР. – До нього під’єднано 300 житлових будинків. Аварійному відновленню шляхом перепрокладання підлягає ділянка каналізаційної мережі від місця пошкодження довжиною 850 метрів. Ситуацію ускладнює проходження каналізаційного колектора під залізничною колією на глибині понад шість метрів. Руйнування верхньої частини залізобетонного колектора, прокладеного 1973 року, відбулося внаслідок газової корозії під дією агресивних речовин, що виділяються в процесі транспортування стічних вод. При цьому лоткова частина трубопроводу залишилася неушкодженою. Наразі стічні води транспортуються саме за її допомогою.

За інформацією прес-служби «Міськтепловоденергії», загалом рівень зношеності мереж водовідведення нашого міста становить 63% від загальної протяжності (близько 103,2 км). Тож запобігти в майбутньому виникненню аварійних ситуацій можна завдяки діючим програмам реконструкції та розвитку каналізаційних колекторів. Серед причин «складання» колекторів є суттєве зниження промислового виробництва (колектори були розраховані на великі об’єми водовідведення), зменшення питомого водоспоживання, об’ємів водовідведення, швидкості руху стічних вод у трубах, а також збільшення концентрації нечистот.