Середа, 24 Квітня 2024 р.
2 Серпня 2019

ПРИВІТИ З МИНУЛОГО

Як уже повідомлялося, у Старій фортеці тривають розкопки, керівником яких є старший науковий співробітник давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАНУ Лариса Виногродська.

Фахівці виявили декілька поховань, які належать до могильника, відкритого ще торік.
За словами Виногродської, в одному із жіночих поховань знайдено дуже цікаву прикрасу – скроневе кільце, або ж сережку, приблизно XIII-XIV століття (на фото). Тут може бути похована заможна жінка. Археологи відкрили та зафіксували час­тину двору або ж приміщення, встелене дрібним обтоп­таним камінням.
А студенти першого курсу історичного факультету досліджують поселення трипільської культури в урочищі Татариски, що в с.Смотрич Кам’янець-Подільського району. Очолює міжнародну Подільську трипільську експедицію Олександр Дяченко – кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу археології енеоліту-­бронзової доби Інституту археології НАНУ, та Івона Собковяк-Табака – доктор історичних наук, професор Інституту археології та етнографії Польської академії наук.
Дослідження цієї пам’ятки здійснюються коштом гранту Національного наукового центру Польщі. Так, польські фахівці навесні здійснили геофізичну зйомку поселення, що дало змогу виявити житла та заглиблені об’єкти.
До вивчення пам’ятки активно долучилися кандидати історичних наук Павло Нечитайло (керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції ) та Ігор Старенький (провідний науковий співробітник Кам’янець-Подільського музею-­заповідника), завідувач відділу «Музей старожитностей» Петро Болтанюк та студент істфаку Євгеній Левінзон.
Під час досліджень уже вдалося розкрити залишки трипільського житла та чималу кількість фрагментів керамічних виробів. Цікавою знахідкою є дві гончарні печі, котрі, ймовірно, використовувалися для виробництва посуду. Це свідчить про знач­ний розвиток цього поселення та проливає світло на історію трипільських племен Середнього Подністров’я на класичному етапі їх розвитку.
Нагадаємо, що, починаючи з 1963 року, студенти-історики беруть участь в археологічних експедиціях, діяльність яких започаткував відомий український археолог академік Іон Винокур.
За 56 років студенти-практиканти дослідили чималу кількість пам’яток: черняхівську майстерню в с.Бернашівка, старожитності літописної Бакоти, давньоруське городище в с.Губин, городище чорноліської культури у с.Рудківці, незліченну кількість археологічних об’єктів у Ка­м’янці та його околицях.

За матеріалами історичного музею-заповідника та газети «Студентський меридіан».