П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
16 Серпня 2019

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ СЮРПРИЗ

Саме так, як на ілюстрації, за задумом інвесторів-забудовників із Хмельницького, має виглядати частинка однієї з центральних вулиць міста – Соборної.

Підготовчі роботи стартували минулого тижня зі встановлення бетонних блоків. Ця картина викликала чимало запитань у містян, змусивши міську владу скликати журналістів на брифінг і засідання постійної депутатської комісії з питань землекористування, архітектури, будівництва та екології.
Як з’ясувалося, проєкт будівництва підземного центру народився ще 11 років тому. Вже за рік-півтора тут планують облаш­тувати підземний торговельний центр. Проєкт дорогий – 28 млн 800 тис. грн,
і усе фінансує інвестор. Жод­-ної копійки з міського бюджету витрачено не буде. Після здачі приміщення в експлуатацію інвестор має сплатити до міської скарбнички 5% пайової участі, а це близько 1,5 млн грн.
Що ж таки з’явиться на Соборній, чи не завдасть будівництво шкоди оселям кам’янчан, і чому так довго інвестори зволікали із початком робіт – з’ясо­вував «Подолянин».

ЧИНОВНИКИ ЗАПЕВНИЛИ – ПАПЕРИ У РАМКАХ ЗАКОНУ

– 2008 року в інвестиційному конкурсі щодо будівництва підземного торговельного центру на вулиці Соборній, а саме від вулиці Гагаріна до проспекту Грушевського, перемогу здобуло ТОВ «Статус-2000», – розповів журналістам директор департаменту містобудування і архітектури міськради Ігор ПИРІЖОК. – Міська влада своїм рішенням надала дозвіл адміністрації товариства на замовлення проєкт­ної документації. Відповідно було укладено договір оренди землі до 2023 року. Департамент архітектури надав містобудівні умови для проєктування.
Після цього виконком ухвалив ще декілька рішень: про надання частині вулиці Соборної статусу пішохідної зони; затвердження схеми проїздів до прибудинкових територій; про встановлення дорожніх знаків на цій вулиці.
Замовник обстежив територію, провів роботи з усіма інженер­ними службами і отримав необхідні дозволи. Розроблена проєкт­на документація пройшла експертизу.
Під час засідання депутатської комісії народні обранці висловили занепокоєння, аби в забудовника вистачило і сил,
і фінансів завершити роботи у запланований термін. Щоб не сталося так, що центр міста перетвориться на величезний котлован.
Депутатам було відомо, що сплатив інвестор за умовами конкурсу і благодійний вне­-сок, придбавши за півмільйо­-на гривень сцену, яку декілька років тому облаштували у Старому місті. Підприємство не має заборгованості і зі сплати за оренду землі – справно вносить щорічний платіж – понад 400 тис. грн.
Як пояснив начальник від­ділу державного архітектур­-но-будівельного контролю Олександр СВИРИДА, всі до­кументи чинні, тому законних підстав для відмови інвесто­рові немає:
– Замовник надав нам наприкінці березня цього року пакет необхідних документів. Третього квітня ми дозволили ТОВ «Статус-2000» розпочати будівельні роботи.
Власне, старт робіт громаду і збентежив. Адже мало хто пам’ятав події 11-літньої давнини, хоч плани забудови Соборної і були оприлюднені. Тому в соцмережах містяни не стримували емоцій і обурення, нарікаючи на чинну владу і закликаючи її припинити це неподобство.

А ЩО КАЖЕ ЗАБУДОВНИК?

У коментарі «Подолянину» власник ТОВ «Статус-2000» і замовник будівництва Сергій САДОВИЙ запевнив, що будівництво не паралізує роботи центральної вулиці міста:
– Усе продумали так, аби незручностей для кам’янчан було якомога менше. Адже розуміємо, що це пішохідна зона, дорога до ринку і тут розміщені торговельні точки. Можливо, коли працюватиме техніка, доведеться перекрити один бік вулиці та зробити прохід одностороннім.
– Сергію Володимировичу, чому так довго зволікали із початком робіт, адже більшість кам’янчан уже забули про цей проєкт?
– Рішення отримали ще 2008 ро­ку. Тривалий час працювали над проєктом, консультувалися з фахівцями, продумували все до дрібниць. Але реалізацію відклали через певні економічні моменти і втілення ще одного задуму у Хмельницькому. Оскільки минуло чимало часу, попередній проєкт уже був неактуальний, бо з’яви­лися нові технології. Тому ми відмовилися від залізобетону на користь моноліту і розробили нову документацію.
– Депутати та громада побою­ються, аби будівництво не затягнулося на роки через певні причини, зокрема і брак
кош­тів.
– Наразі маємо власні кошти для завершення будівництва і вже проплатили понад 40% вартості будматеріалів. Генпідрядник – будівельна компанія «Вектор-М» (очільник Вік­тор Куриляк) із Хмельницького. Має досвід у зведенні монолітних каркасних будівель, будувала великі елеватори, зерносховища, підземні торговельні центри. Це потужна фірма з необхідним комплектом техніки. Утім будемо залучати ще підрядника з Києва для буріння свердловин. Обрали саме таку технологію, яка є дорожчою, але не завдає шкоди багатоповерхівкам, розташованим поруч.
– Кам’янчан образило те, що ніхто не запитав їхньої думки щодо зовнішнього вигляду центральної вулиці їхнього ж міста. Представлений варіант наземного благоустрою остаточний?
– Щодо зовнішнього облаштування поки ведуться перемовини з міською владою, архітекторами, громадою міста. Розуміємо, що вигляд має вабити покупця, тому зробимо все задля цього.
До речі, на зустрічі із журналістами головний архітектор зазначив, що процес проєктування безперервний:
– Ми готові слухати думки містян. Приходьте і надавайте власні пропозиції. Готові вносити зміни і максимально налаштовані, щоб будівництво принесло користь людям, – зазначив Ігор Володимирович.
Відповідно до оприлюдненого під час брифінгу проєкту, підземний торговельний центр матиме два основні входи – з вулиці Гагаріна і пр.Грушевського. Передбачені й додаткові вздовж кварталу. Підземний торговельний простір становитиме понад 3000 кв. м і розбиватиметься на бутіки, які можна орендувати. Заплановані й скляні кав’ярні та благоустрій зовнішньої частини вулиці: озеленення, освітлення тощо.