П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Серпня 2019

ІНТЕРАКТИВ ДЛЯ КОМФОРТУ

Отримувати інформацію про місце, поряд із яким ти знаходишся, та ще й сімома мовами світу незабаром стане можливо і в Кам’янці-Подільському. Тут планують встановити інтерактивні таблиці для туристів і жителів міста.

– За допомогою спеціального додатку, що встановлюється на смартфон, кожен охочий зможе дізнатися більше про історичні, архітектурні пам’ятки чи визначні місця Кам’ян­ця, – розповідає директор департаменту гуманітарної політики міської ради Альона КУЗЕМА. – Завдяки шрифту Брайля, такими дош­ками зможуть користуватися й люди із вадами зору. А якщо відсканувати спеціальний QR-код, іноземці слухатимуть і читатимуть текст, що розміщений на табличках, своєю мовою. Перші одинадцять таблиць встановимо до кінця вересня. А до наступного туристичного сезону плануємо втілити ще одну не менш цікаву ідею: розмістити на табличках умовний знак, на якому при наведенні на нього смартфону з’являється історичний персонаж і розповідає про місце. Це буде такий собі гід доповненої реальності.
Ініціатива втілена міською радою спільно з Кам’янець-Подільським історичним музеєм-заповідником, а технічною частиною займатимуться автори проєкту «Moreinfo». При цьому значна увага приділяється фото- та відеоряду, достовірності інформації та історичним деталям. Представники проєкту Анна Ткаченко і Михайло Дьомшин розпочали роботу над їхнім дизайном.
На сьогодні такі проєкти вже реалізовано у Харкові, Тернополі, Маріуполі, Дніпрі. Розробники надають замовнику дані про кількість сканувань, місто і країну того, хто зробив сканування, модель пристрою і тривалість перебування на сайті.
Нагадаємо, що близько трьох років тому в місті з’явилися сувенірні магнітики з доповненою реальністю, контент яких постійно оновлюється. Тоді у фортеці було зроблено покриття Wi-Fi та встановлено два інтерактивні стенди.

Ольга БАНАХ.