Субота, 20 Квітня 2024 р.
13 Вересня 2019

СОБОРНИЙ ЗАХИСТ СОБОРНОЇ

Роботи призупиненоМісяць тому на центральній пішохідній вулиці міста – Соборній – раптово, наче з-під землі, почали виростати бетонні блоки, котрі, як згодом з’ясувалося, мали огородити майбутнє будівництво підземного торговельного комплексу. Але вже цього тижня і пересічні мешканці, і депутати міськради добивалися зупинки втілення інвестиційного проєкту.

Нагадаємо, що ще 2008 року хмельницьке ТОВ «Статус-­2000» перемогло в конкурсі й отримало право на будівницт­во підземного комплексу. Проте старт робіт розпочався лише цього року. За пояснення­-ми інвестора – через загальну економічну кризу в минулому та необхідність осучаснення проєкту. Детальніше про це «Подолянин» писав у номері за 16 серпня в статті «Хмельницький сюрприз».
Зрозуміло, суспільство сколихнула ця подія: журналістів зібрали на брифінг, депутатів – до ради, а люди вийшли на вулицю. Зокрема, 6 вересня, о 19.00, на Соборній, 13 зібралася група кам’янчан. Очолив її молодий чоловік, який представився Володимиром. Громада прагнула обговорити питання, які їх турбують найбільше, а саме: чому про початок робіт на Соборній ніхто не сповістив народ? Чи законна до­кументація, яка дозволяє ці роботи, і чи безпечні вони взагалі?
– Громадяни проти. По всіх нав­колишніх будинках уже зібрані підписи. Ця вулиця має бути для громадян… Я вважаю, що навколо наших будинків і так достатньо магазинів та закладів, які забезпечують міський бюджет подат­ками, а людей – робочими місцями, – емоційно висловилася одна із жінок.
Її підтримала і викладач національного університету Ок­сана Миколаївна:
6 вересня на Соборній– Я проти. Тому що руйнувати наш ландшафт недопустимо і небезпечно – це по-перше. По-друге, навколишні будинки вже старі – їм понад 50 років, а підземне будівництво може нашкодити фундаментам. По-третє, не було громадських слухань, де б узгодили з нами свої дії. Кожен українець має право на законний вибір того, що оточує його в країні, нам цього права не дали. Я не хочу цього торговельного центру.
Мешканці створили ініціативну групу, яка займалася збиранням підписів проти забудови, спілкувалася з адвокатами тощо. Проте пріоритетною справою для людей було донесення свого обурення до міської влади. І в них з’явилася чудова нагода – на 10 вересня було призначено засідання сесії міськради. Прийшли всі, хто збирався на Соборній 6 вересня, з цілком конкретними вимогами – зупинити будівництво і покласти на місце бруківку, що була знята із вулиці, бо їм подобається її попередній вигляд. Найбільше мешканці побоюються, що через будівництво можуть бути пошкоджені їхні будинки. У разі ігнорування, обіцяли звернутися до Генпрокуратури, СБУ, МВС та президента.
У міській раді інвестору ставлять запитання мешканці СоборноїМіський голова Михайло Сімашкевич для пояснення си­туації надав слово головному архітектору міста Ігорю Пиріжку та замовнику будівництва – власнику ТОВ «Статус-2000» Сергію Садовому.
– Я розумію обурення людей і готовий піти назустріч, проте зупиняти будівництво недоцільно, зрозумійте, – зазначив Сергій Володимирович. – Запевняю, що внаслідок робіт навколишні будинки не постраждають, адже у справу залучено найкращих експертів і найновішу техніку – і все це за мої кошти. Всі 28 мільйонів, що будуть вкладені в проєкт – мої, тому міська скарбниця на це не витрачатиметься.
Громаду не заспокоїли слова Садового, про що свідчили вигуки «Ганьба!». Насправді піддали сумніву доцільність будівництва і деякі депутати міськради, проте жінки із Соборної й чути не хотіли, хто що каже, тому, особливо не підбираючи слів, таврували ганьбою всіх підряд.
Обговорення завершило­ся рішенням призупинити бу­дівництво до організації офіційних громадських слухань, дату яких призначить
сама ініціативна група. Орієнтовно це відбудеться наступного вівторка.

Дмитро МОСІЙЧУК.