Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Лютого 2010

АГРАРІЇ ЧЕКАЮТЬ НА ВЕСНУ

Загальна картина результатів сільськогосподарського 2009 року виглядає доволі оптимістично. Принаймні про це свідчать цифри, з якими ознайомила журналістів заступник начальника управління агропромислового розвитку РДА Леоніда ПРЕДИТКЕВИЧ.

За даними Леоніди Василівни, минулого року темп росту валової сільськогосподарської продукції, порівнюючи з 2008 р., склав 130% (2009 р. – 110,2 млн.грн.; 2008 р. – 84,8 млн.грн.). Головним чином таке зростання відбулося завдяки введенню нових потужностей у ЗАТ «Авіс». Темпи росту обся-гів реалізації сільськогосподарської продук-ції склали 133,8% (2009 р. – 158,1 млн.грн.; 2008 р. – 118,2 млн.грн.).

Також Леоніда ПРЕДИТКЕВИЧ відзначила, що вперше за останні роки на сільськогосподарських підприємствах було призупинено зменшення поголів’я ВРХ, свиней і птиці.

У порівнянні з минулим роком збільшено виробництво молока (на 695 т).

– У районі було визначено базові підприємства, де буде сконцентровано основне поголів’я корів, – зазначила Леоніда Василівна. – Це ДПФ «Деметра» с.Кам’янка, СТОВ ВФ «Мрія» с.Сокіл, ТОВ СП «Нібулон» с.Привороття, СТОВ ВФ «Нефедівська» та ВК «Іскра» с.Голосків.

Щоправда, було зауважено, що, на відміну від сільгосппідприємств, населення району зменшило кількість ВРХ.

За минулий рік власникам земельних паїв виплачено орендної плати 15 млн.грн. із нарахованих 15,3 млн.грн.

Власне, щодо прогнозів на цей рік, то управління агропромислового розвитку РДА очікує збільшення посівних площ на 6 тис.га. Це відбудеться за рахунок того, що будуть засіяні площі, які цього року пустували.

У цілому хлібороби сподіваються, що після зими посіви озимих зернових будуть у гарному стані, чого не скажеш про площі під озимим ріпаком. Значною мірою їх доведеться пересівати.