П'ятница, 29 Березня 2024 р.
14 Травня 2010

ЖИТТЯ ВИРУЄ В ШКОЛI ВРУБЛОВЕЦЬКIЙ

У лісі та на товтрах ще лежав сніг, а у Врубловецькому НВК розгорталися гарячі події. Дошкільнята, учні, вчителі та директор готувалися до весняного дійства.

Врубловецькому НВКУчителі біології Антоніна КЛОЧКОВСЬКА та Людмила СЛОБОДЯН разом із викладачем кафедри біології та методики її викладання К-ПНУ ім.Огієнка Людмилою ЛЮБIНСЬКОЮ, працівниками НПП «Подільські Товтри» Олександрою КУЧИНСЬКОЮ та Миколою РЯБИМ, методистом відділу освіти РДА Лесею ГОНЧАРИК започаткували акцію «Збережемо первоцвіти!».

У рамках акції проведено анкетування жителів с.Врублівці, виготовлено та поширено листівку «Вони – обереги нашого життя», буклет «Збережемо первоцвіти – першу посмішку весни», календарики.

Антоніна КЛОЧКОВСЬКА провела для учнів екскурсію в ліс і на товтрові схили річок Тернава та Дністер, де діти вивчали первоцвіти врубловецької округи, а також розчистили від сміття місця їх зростання. Наступним етапом були конкурси природоохоронного плаката, малюнка, а також фотоконкурс.

Заключним став районний навчально-практичний семінар «Збережемо первоцвіти!», який відбувся 28 квітня на базі Врубловецького НВК, куди прибули вчителі з Пановецької, Сахкаміньської, Жовтневої, Приворотської, Ходоровецької та Голосківської шкіл. Під час семінару заслухано доповіді з відеопрезентаціями «2010 рік – Міжнародний рік біорізноманіття» та «НПП «Подільські Товтри» та його природні цінності». Практична частина розпочалася виховним заходом «Бережіть первоцвіти!», під час якого учні школи продемонстрували дійство, яке поєднало поетичні рядки, квітковий бал, пісні, міні-сценки та повчальні рядки прози, присвячені первоцвітам та їх захисту. На імпровізованій сцені залу висіли величезні плакати з первоцвітами та закликами «Не вбивай!», «Збережи первоцвіти!», «Бережіть красу!», виготовлені за підтримки колишнього учня Олега АНТОНЮКА. Також стіни прикрашали фотографії, плакати, малюнки, чудові горицвіти та сон-трава з бісеру учениці 7 класу Вікторії ДЖУЛАЙ.

Після завершення виховного заходу всіх очікувала мандрівка на околицю села під керівництвом Людмили ЛЮБIНСЬКОЇ, яка показала дітям рідкісні рослини: весняний горицвіт, весняний первоцвіт, сон лучний, підсніжник звичайний, пролісок дволистий, ряст порожнистий, рівноплідник рутвицеплідний, вітряницю жовтецеву, пшінку весняну, які страждають від засмічення, випалювання, виривання та викопування.

Підсумки семінару свідчать, що лише освіта і виховання відповідальності кожного за існування живого може зупинити руйнацію природи і людини як її частини.

Микола РЯБИЙ, науковий співробітник НПП «Подільські Товтри».