Середа, 24 Квітня 2024 р.
21 Травня 2010

ПО ПРАВУ БЮДЖЕТНА

14 травня відбулася XXVІІІ сесія районної ради. Бюджетна. Адже головне питання, яке було винесено на розгляд депутатів, стосувалося саме розгляду та затвердження головного фінансового документа району на рік. А ще сесія запам’яталася виступом на ній губернатора ОДА Василя ЯДУХИ і тим, що Михайло ЖЕЛІЗНИК вперше брав у ній участь як голова РДА.

Про те, що цьогорічний бюджетний процес буде складним, свідчили не лише його цифри, а й слова керівника області. Виступ останнього припав саме на обговорення бюджетного питання.

Голова ОДА у своєму виступі був категоричним та однозначним: «У плані наповнення бюджету в нас є резерви і ми повинні зробити все можливе, аби їх використати». Василь Степанович зазначив, що до таких резервів слід віднести оренду землі та ставків, вартість яких у багатьох випадках є нині заниженою. Також, при потребі, переглянути розмір єдиного податку.

Однак тут необхідно знайти золоту середину, аби такими діями не знищити підприємців.

– До роботи над формуванням бюджету повинні повністю включитися селищний і сільські голови. Ви повинні довести, що Ви – влада, яка дбає про громадян та їхній добробут, – відзначив губернатор.

Василь ЯДУХА також повідомив, що за кошти обласного бюджету для району заплановано закупити пересувний флюорограф, бінокулярний мікроскоп і шкільний автобус на 25 місць.

Що ж до бюджетних цифр, то вони хоч і зросли за деякими показниками на 10-30% у порівнянні з аналогічними минулорічними показниками, але аж ніяк не відображають потреби району. Зокрема, деякі вкрай важливі статті довелося фінансувати завдяки перекиданню коштів з одного рядка на інший. Про те, що району є над чим задуматися, говорить і показник дотаційності. Цього року він коливається в межах 74%. Іншими словами, це означає, що 79,8 млн.грн. бюджетних коштів надані нам із Держбюджету.

Врешті-решт, дехто з депутатів відзначив, що краще такий бюджет, ніж ніякого.

Під час сесії начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Петро СЕРЕДА запропонував депутатам внести зміни та доповнення щодо районної комплексної Програми соціального захисту населення на 2008-2010 рр. Зокрема, зміни торкалися: розвитку територіального центру в с.Жванець (створення там нових відділень), закупівлі автомобілів, збільшення штату соціальних працівників для обслуговування одиноких престарілих громадян. Останнє є нині вкрай актуальним, адже на одного соціального працівника припадає від 20 до 25 людей, що у 3-4 рази перевищує норму.

Також депутати затвердили директора КП «Районна аптека №140». Ним став Леонід КОЛОС, який до цього часу виконував обов’язки директора.