Четвер, 18 Квітня 2024 р.
11 Червня 2010

КРИНИЧНА ВОДА. ОБЕРЕЖНО!

Нещодавно центральні ЗМI поширили інформацію про два випадки захворювання дітей віком до 3-х років на водно-нітратну метгемоглобінемію. На жаль, обидва випадки закінчилися летально. Причиною захворювання, ймовірно, стала вода з індивідуальних криниць, яку батьки використовували для приготування дитячого харчування.

У зв’язку з цим, головний державний санітарний лікар України постановою від 17.05.10 р. «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей» доручив закладам держсанепідслужби провести обстеження та лабораторні дослідження води із джерел децентралізованого водопостачання (індивідуальних криниць і каптажів джерел), виявити потенційно небезпечні об’єкти і вжити адекватних заходів.

З огляду на це, просимо мешканців міста, які мають дітей віком до 3-х років і використовують для їхнього харчування воду з індивідуальних криниць, звернутися до міськСЕС (вул.Шевченка, 49, тел.: 2-31-68) з метою обстеження та проведення лабораторних досліджень води.

Одночасно інформуємо, що природною особливістю місцевих підземних вод є високий вміст нітратів, показники яких можуть у декілька разів перевищувати норму. В мікрорайонах міста, де відсутні міські каналізаційні мережі, а власники приватних домоволодінь роблять вигрібні ями, забрудненість грунтових вод нітратами може у десятки разів перевищувати допустимі норми.

Використовувати таку воду для пиття, приготування їжі небезпечно для здоров’я дорослих, а для дітей – просто неприпустимо!

З метою профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей рекомендуємо використовувати для дитячого харчування лише воду з міської водопровідної мережі або бутильовану негазовану воду з торговельних мереж, на яку є документи, що засвідчують її безпечність і якість. Бережіть здоров’я своє та своїх дітей!

Борис ШЕВЧУК, головний державний міський санітарний лікар