П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Червня 2010

ОБЕРЕЖНО! НIТРАТИ!

Продукти харчування містять велику кількість біологічно активних речовин, які характеризують їх поживну цінність (вміст білків, жирів, вуглеводів), а також різних хімічних забруднювачів, 

з яких найнебезпечнішими є нітрати. Вони надходять в організм людини з харчовими продуктами в основному рослинного походження, а також питною водою, найчастіше криничною. Ранні овочі містять більше нітратів, ніж пізні. Фрукти та ягоди накопичують малу кількість нітратів.

криничкаНітрати характеризуються широким спектром токсичної дії. Їх вживання призводить до негативних змін у стані здоров’я. Токсична дія цієї сполуки полягає в гіпоксії (кисневому голодуванні тканини), а також у пригніченні тканинного дихання, яке розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю.

Негативно нітрати впливають і на організм вагітної жінки та її плід. Велика небезпека отруєння нітратами загрожує дітям до 3-х років життя, приготування сумішей для яких проводиться на криничній воді, що містить велику кількість нітратів. Діти, в яких виникає це отруєння, страждають на проноси та розлади серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець погіршується надходження кисню в тканини, а тому шкіра дитини набуває сіро-синього відтінку. У важких випадках дитина втрачає свідомість, а при ненаданні допомоги помирає.

На виконання постанови головного державного санітарного лікаря України №16 від 17 травня «Про попередження виникнення воднонітратної метгемоглобінемії у дітей» Кам’янець-Подільською райсанепідемстанцією проводиться дослідження води на санітарно-гігієнічні та бактеріологічні показники. Результати досліджень направляються головам сільрад і власникам індивідуальних криниць.

Після проведення досліджень можна за-значити, що перевищений вміст нітратів у воді відзначається у криницях, які знаходяться на територіях особистих домоволодінь. Відхилення від нормативних показників виявлено у 40-50% досліджених проб. Це ви-кликає велике занепокоєння.

Крім води, яка може спричинити отруєння дітей раннього віку нітратами, не менш важливе значення мають ранні овочі.

За весняно-літній період фахівцями 

райСЕС проведено дослідження продукції рослинного походження на вміст нітратів. За результатами лабораторних досліджень, перевищений вміст нітратів виявлено в 25% проб. Перевищення в основному виявлено в зразках капусти ранньої, огірках і редисці.

Для запобігання отруєнню нітратами слід дотримуватися таких рекомендацій:

– не купувати та не вживати ранніх овочів без наявності протоколів лабораторних досліджень на вміст нітратів;

– не використовувати для приготування дитячих сумішей не перевіреної лабораторно на вміст нітратів криничної води;

– при перших клінічних проявах отруєння (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) негайно звертатися по кваліфіковану медичну допомогу.

Олег КЕРНИЧНИЙ, головний державний санітарний лікар Кам’янець-Подільського району.