П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
20 Серпня 2010

I ПО ЗАСІКАХ МЕТЕНИЙ…

Либонь, не одна господиня, повернувшись з відпустки, протирала очі, побачивши цінники на гречку. Та й що казати, не на неї одну. За даними міськуправління економіки, яке здійснило моніторинг 22-х видів соціальних продуктів, спостерігається тенденція до зростання цін. Зо-крема, на 5-10% подорожчало борошно, на 3% – макаронні вироби, на 9% – сметана, на 10,5% – цукор-пісок тощо.

Ці дані оприлюднила начальник міськуправління економіки Майя ГУРСЬКА 18 серпня на засіданні круглого столу, де йшлося про підвищення цін на хліб та інші соціально важливі продукти харчування.

Якщо з гречкою питання за-крили одразу, мовляв, стабілізується ціна, як зберуть новий урожай, то щодо хліба дискусії були тривалими.

Основними виробниками хлібобулочних виробів у Кам’янці-Подільському є: ЗАТ «Хлібокомбінат» (голова правління Наталія ЛЯЩУК), ТОВ «Український кристал» (директор Володимир ЮР’ЄВ), ТОВ «Селена ЛТД» (Віктор ПЕТРОВСЬКИЙ), а також «Адоніс» (Микола ОНУФРАН), ТОВ «Товтри» (Володимир ЛОГIНОВ).

Моніторинг управління економіки свідчить, що залежно від підприємства в середньому ціни у цих виробників зросли на

12-13%, крім ТОВ «Український кристал» (але, як зазначив Володимир ЮР’ЄВ, поки що не зросли).

Міська влада зробила кам’янецьким виробниками хліба пропозицію врегулювати ситуацію з подорожчанням, а також знайти спільне рішення, яке б дозволило утримати ціни на соціальні сорти хліба на попередньому рівні.

Зрозуміло, що цю пропозицію підтримає будь-який пересічний кам’янчанин: ніхто ж не хоче платити дорожче. Але, як з’ясувалось, і в хлібопекарів є свої аргументи.

Перший з них – стрімке подорожчання борошна.

– Якщо 1 липня ЗАТ «Хлібокомбінат» закуповував борошно вищого гатунку за ціною 1,92 грн./кг, то 17 серпня ціна складала – 2,90. У собівартості хліба борошно складає 50-53%, а ще потрібно врахувати вартість електроенергії, паливно-мастильних матеріалів, підвищення цін на газ і зростання розміру мінімальної заробітної плати, – за-значила голова правління ЗАТ «Хлібокомбінат» Наталія ЛЯЩУК. – На сьогодні в нас є домовленість з облдержадміністрацією про те, що ми протягом наступного тижня зменшило ціну та виготовлятимемо хліб із нульовою рентабельністю з надією, що надалі вирішиться питання про постачання дешевого борошна. На відміну від інших підприємств, соціальний хліб, куди, за рецептурою, повинно входити лише борошно, дріжджі, сіль і вода, складає до 90% продукції хлібокомбінату. Ми не можемо працювати довго за таких умов. Якщо вирішиться питання з постачанням дешевого борошна з Держрезерву, ми спечемо стільки хліба, скільки нададуть борошна. Але, розуміючи кам’янчан, пропоную організувати торговельну точку, куди б усі місцеві виробники постачали у рівній кількості соціальний хліб.

I Володимир ЮР’ЄВ, і Віктор ПЕТРОВСЬКИЙ у своїх виступах наголошували на подорожчанні борошна та інших складових хліба. За умови постачання дешевого борошна, на їхніх підприємствах також випікатиметься дешевший хліб.

Перший заступник міського голови Валерій АНДРУХОВИЧ, підсумовуючи засідання, зазначив, що міська влада сприятиме налагодженню співпраці з Держрезервом та опрацює пропозицію щодо окремих торговельних точок для соціального хліба.

Присутній на засіданні начальник управління сільського господарства РДА Iгор ГАЙ запропонував провести переговори з виробниками сільськогосподарської продукції про закупівлю зерна та борошна за цінами виробників, а райдержадміністрація готова стати гарантом виконання договорів.