П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
24 Вересня 2010

КАДИЇВЦЯМ – 600, А НІГИНУ – 480

21 вересня, на свято Різдва Пресвятої Богородиці, селу Кадиївці виповнилося 600 років. Взагалі, в історії села зазначається, що на території, де сьогодні розміщене сучасне село, поселення існувало з першої половини ІІІ тисячоліття до н.е. Що ж до походження назви, то існує декілька варіантів, зокрема, від слова «кадії». Колись на території села жили турецькі кадії (судді). Інший варіант – від слова «кадь», що означає «діжка», «бочка». Третій варіант походження назви села – від слова «кадити», тобто диміти. Жителі села з давніх часів вирощували цибулю. Аби вона краще зберігалася, її складали на горищі будинку, покритого соломою, де вона проходила димом, який, за відсутності димаря, розходився по всьому горищі та кадив на цибулю. Можливий і ще один варіант походження назви села: від прізвища першого його засновника – Кадия. 

Привітали ювілярів голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК, голова райради Іван РОМАНЧУК, керівники відділів та управлінь райдержадміністрації. У святковому виступі голова РДА зазначив, що найкращим подарунком для мешканців села буде газифікація населеного пункту. За словами очільника району, до цих робіт можна буде приступити після завершення газифікації Оринина. Привітала односельчан і сільський голова Валентина МАРТИНЮК.

А двома днями раніше с.Нігин святкувало 480-ту річницю від дня першої згадки про село. Привітав жителів цього населеного пункту заступник голови РДА Павло ДОВГОПОЛ. За згуртованість і розуміння при вирішенні проблем, з якими стикається територіальна громада мало не щодня, подякувала своїм односельчанам і сільський голова Тетяна БЕРНИК. Вона вручила подарунки багатодітним сім’ям, воїнам-інтернаціоналістам, чорнобильцям, вдовам тощо. Також було організовано концертну програму.