Субота, 20 Квітня 2024 р.
24 Вересня 2010

ЧИ ТІЛЬКИ ЧЕРЕЗ ВОДУ СТРАЖДАЮТЬ НА ПОСУХУ?

Передвиборчий спокій у районі минулого тижня перервала акція-протесту жителів селища Стара Ушиця. Головною вимогою пікетувальників приміщення селищної ради було відновлення роботи дитячого садка, обласного дитячого оздоровчого санаторію «Дністер» і повноцінної роботи школи. Майже три місяці діти не відвідують дитячого садка, не оздоровлюються, а учні залишилися без гарячого харчування. Причина – стихія, яка відбулася в ніч на 23 червня. Та чи тільки вона?..

Напевне, ще довго природна стихія, яка трапилася в червні, даватиме про себе знати. Як приклад, ситуація із водопостачанням у смт Стара Ушиця. Нагадаємо, що на початку літа внаслідок паводка було замулено три свердловини, з яких подавалася вода в селище, розмито мережу водопо-стачання, виведено з ладу насосне обладнання, затоплено трансформаторну та каналізаційно-насосну станції. За підрахунками фахівців, лише збитки від стихії, завдані водопостачанню, оцінюються у понад 1 млн.грн. Незважаючи на те, що таких коштів не було виділено, а сума, яка надійшла пізніше, не покриває і десятої частини від необхідного, менш ніж за тиждень Кам’янець-Подільським РЕМ було збудовано нову лінію електропередач, встановлено нову трансформаторну підстанцію, а комунальниками району очищено свердловини, замінено насоси та запущено їх у роботу. Однак і декілька днів не попрацювало обладнання, як нова стихія зруйнувала щойно відновлене. Знову затопило обладнання та замулило свердловини. 

Цього разу відновлювальні роботи провели з урахуванням усіх можливих непередбачуваних випадків. Зокрема, було зроблено потужну захисну зону навколо свердловин, закуплено нові, більш потужні насоси. Водопостачання знову було відновлено, але…

Попри самовіддану роботу фахівців, потрібного результату до сьогодні так і не вдалося досягти. Річ у тім, що вода хоч і подається в селище, проте, за результатами декількох періодичних перевірок районної санепідемстанції, вона не відповідає необхідним нормам. Як наслідок, призупинення роботи дитячого санаторію, садочка та відсутність гарячого харчування у школі. І якщо останній заклад зіштовхнувся з цією проблемою на початку нового навчального року (1 вересня), то два інші  переживають цю ситуацію близько трьох місяців. За цей час збитки санаторію обчислюються кількома сотнями тисяч гривень. 

На акцію протесту в переважній більшості прийшли батьки з маленькими дітьми. Саме ця категорія людей постраждала найбільше: батьки були змушені шукати, де прилаштувати своїх чад, поки вони на роботі. Добре, коли у когось є бабуся чи дідусь, які можуть замінити дитячий садок. А що робити решті?

Схоже, цій решті й увірвався 17 вересня терпець. За словами пікетувальників, далі так тривати не може. Люди були категоричними у своїх висловлюваннях: «Або незабаром відновлюється робота дитячого садка та санаторію, або вони змушені будуть вдатися до більш радикальних кроків і звернутися в Кабінет Міністрів і до Президента». 

Про акцію непокори її організатори повідомили райдержадміністрацію та санепідемстанцію. До пікетуючих приїхали як головний санітарний лікар району Олег КЕРНИЧНИЙ, так і представник від РДА, житель Старої Ушиці – начальник управління ЖКГ, містобудування та архітектури Борис БЕЦ. І хоча зрозуміло, що в таких ситуаціях рівноцінний діалог малоймовірний, проте дві сторони намагалися все ж таки почути та зрозуміти одна одну. 

Як зазначив Борис Борисович, сьогодні влада вирішила першу проблему –  відновлення подачі води. Наступна проблема, яка підлягає негайному вирішенню, – її якість. Саме навколо неї нині зосереджені усі сили. На самих свердловинах якість води відповідає усім нормам, відповідає вона і на верхньому підйомі. Проблема криється в розподільчій мережі самого селища. Система водопостачання зношена, і нині це дається взнаки. Тому працівники комунального господарства по можливості усувають усі недоліки, аби якість води була на необхідному рівні. Разом з тим, головний комунальник району пообіцяв усім присутнім, якщо до кінця цього тижня якість її не буде належною, то, за дорученням голови адміністрації, за наступний тиждень буде викопано колодязь і зроблено індивідуальне водопостачання дитячого садка. Як приклад, він навів роботи, які наразі ведуться в дитячому санаторії. Його керівництво відмовилося від централізованого водопостачання і сьогодні працює над введенням у дію власної свердловини. 

Людей запевнення Бориса БЕЦА дещо заспокоїли, проте багато незадоволення викликали аргументи головного санітарного лікаря району. Саме на його адресу лунали численні звинувачення у тому, що селище нині опинилося в такій ситуації. На це Олег КЕРНИЧНИЙ сказав, що до компетенції його служби якраз і не входить питання усунення проблем щодо якості питної води, оскільки цим повинна займатися місцева влада. На СЕС покладено виключно контролюючу функцію. Також Олег Володимирович зазначив, що з моменту аварії п’ять разів було проведено дезінфекцію всієї системи водопостачання, однак потрібного результату вона так і не принесла. Якщо вода у свердловині й справді нині відповідає санітарно-гігієнічним нормам питної води, то, як показали результати аналізів води, взятої з мережі селища, вона далека від норми. 

– Я не візьму на себе відповідальності підписатися під відкриттям роботи дитячого садка, санаторію чи відновлення гарячого харчування в школі, – зазначив головний санітарний лікар району, – це кримінальна відповідальність. Думаю, що, хто б не був на моєму місці, вчинив би так само. 

Олег КЕРНИЧНИЙ називає такі причини неякісної питної води: нерегулярна подача води, її погана циркуляція, численні пориви мережі, через які потрапляють різні нечистоти. Все це в комплексі й створює проблеми з водопостачанням смт Стара Ушиця. Натомість, люди поставили своєму головному опоненту та «ворогу» – санітарному лікарю району – декілька не зовсім зручних запитань, як-от: «Чому лікарня та поліклініка протягом цього часу працювали, якщо вони користуються такою ж, як і інші заклади, водою?», «Чим відрізняється вода, яка подається в багатоповерхові будинки, від води садочка чи санаторію, якщо її все одно споживають діти?». 

На все це Олег Володимирович відповів єдиним аргументом: «Вода, яка подається, є технічною. Про це повідомлено місцеву владу, яка, у свою чергу, повинна була попередити населення. Стосовно медичних закладів, то вона там теж використовується лише для технічних потреб. Питна вода там привозна». Така відповідь, звичайно, не зовсім задовольнила пікетувальників. Пролунала пропозиція провести аналіз води в інших лабораторіях. На думку мешканців селища, їх вода за якісними показниками нічим не гірша за воду, яку споживають жителі міста. Але ж у місті не закривають ні садочків, ні шкіл…

Врешті, проблема, яка трапилась у Старій Ушиці, вчергове показала, наскільки кволою та поношеною є комунальна інфраструктура району, навіть незважаючи на її невеликі масштаби. І якщо незабаром дитячий санаторій введе в експлуатацію власну свердловину, а садочок – свою, то ефективність водопостачання, а з ним і робота місцевого комунального підприємства КП «Житловик», буде і без того катастрофічною, оскільки дитячий санаторій «Дністер» і ДНЗ є основними споживачами води, які за цю воду здебільшого справно розраховувалися. Також ця ситуація показала неефективність влади щодо управління комунальним майном, адже, як би там не було, а діти страждають три місяці. Нині її представники намагаються повісити всіх собак на районну СЕС, яка нібито є головною перешкодою у відсутності питної води в Старій Ушиці.

P.S. 15 вересня районна СЕС взялачергові проби води. Згідно з отриманими цього тижня результатами, вода в санаторії та дитсадку вже відповідає нормам. Лише проба, взята в школі, показала негативний результат. Якщо черговий аналіз, який було взято наприкінці цього тижня, буде знову позитивний, то діяльність цих об’єктів буде відновлено.