Середа, 08 Травня 2024 р.
1 Жовтня 2010

ЧИ НЕ СТАНЕ «ІСКРА-2007» «ПОПЕЛИСЬКОМ-2010»?

Іскра-2007Ситуація, яка нині склалася навколо сільськогосподарської спілки – виробничого кооперативу «Іскра-2007» (с.Голосків) набула неоднозначного відтінку. З одного боку часта критика підприємства керівництвом району щодо незадовільного розрахунку за оренду паїв, листи зі скаргами від пайовиків на ім’я голови РДА, численні перевірки «Іскри-2007» контролюючими органами. Проте є й інший бік збільшення кількості пайовиків (багато хто із них нині виступає на захист керівництва цього сільгосппідприємства), успішна робота «Іскри-2007» впродовж чотирьох років. Що переважає на цих хитких терезах: «За» чи «Проти»? Або ж, іншими словами, – де ховається правда стосовно ситуації навколо роботи СГС ВК «Іскра-2007»? 

Як неодноразово доводить життя, правда знаходиться десь посередині. При цьому кожна сторона вважає, що вона ближча саме до неї. 

Людмила МАНЬКОВСЬКА…На початку вересня на ім’я голови РДА Михайла ЖЕЛІЗНИКА надійшла заява за підписом понад 90 пайовиків ВК «Іскра-2007», в якій люди висловили своє незадоволення щодо стану розрахунків з орендної плати за земельні та майнові паї. Зокрема, в ній йдеться: «Ми, жителі с.Голосків, передали свої земельні та майнові паї «Іскрі-2007». Однак орендар не виконує своїх зобов’язань перед нами. Замість 3% за оренду землі він сплачує 1,5%. За оренду майна не сплачує взагалі. Просимо Вас розібратися в нашій проблемі та повідомити…»

Звичайно, на таку скаргу адміністрація не мала права не відреагувати. Очільник району дав доручення відповідним службам райдержадміністрації вивчити ситуацію та зробити все, аби по-дібних скарг у подальшому не виникало. Також адміністрація провела Єдиний день інформування в с.Голосків, де ключовим питанням якраз і стало обговорення стану справ навколо СГС ВК «Іскра-2007». Тоді під час зустрічі з громадою села та керівництвом кооперативу заступнику голови РДА Павлу ДОВГОПОЛУ вдалося дещо владнати ситуацію. Павло Григорович звернувся до керівника господарства, аби він розмір виплати орендної плати за земельні паї привів у відповідність із чинним законодавством. А згідно з указом Президента, сума орендної плати передбачає не менше трьох відсотків від вартості земельного наділу. І хоча ситуацію з виплатою орендної плати вдалося врегулювати, проте, за словами заступника голови РДА Павла ДОВГОПОЛА, позиція, яку сьогодні зайняло керівництво цього кооперативу, є малоконструктивною. 

Схоже, заступник голови РДА не помилився. Перевірки, які почастішали на підприємстві, керівництво  ВК «Іскра-2007» почало розцінювати як спробу тиску на них. Наприклад, у розмові з нами керівники сільгосппідприємства Тарас і Людмила МАНЬКОВСЬКІ відзначили, що ці перевірки просто заважають працювати. 

-Ми сьогодні, в першу чергу, змушені задовольняти вимоги контролюючих органів і вже потім думати про роботу. Також збентежені люди. Вони хочуть спокійно працювати. Якщо відверто, то вони налаштовані категорично та готові взятися за вила, якщо подібна ситуація буде продовжуватися, – зазначила директор СГС ВК «Іскра-2007» Людмила МАНЬКОВСЬКА. 

Схожі настрої підтвердили і деякі працівники підприємства, коли ми там побували. Та чи вирішать такі радикальні кроки проблему? Звичайно, ні. Вони її лише посилять. Тим більше, проблема ховається не тільки в перевірках. 

Щоправда, керівництво кооперативу вирішило не чекати. Під час зустрічі нам було продемонстровано підготовлений лист-звернення до голови РДА Михайла ЖЕЛІЗНИКА. На той час під ним уже підписалося понад 200 пайовиків кооперативу. Загалом, директор кооперативу Людмила МАНЬКОВСЬКА у листі зазначає, що люди підписалися під попереднім листом, не знаючи під чим підписуються: 

«Скориставшись ситуацією громадяни ТЕТЕРВАК, СІНЬКОВСЬКИЙ, ЗАВАЛЬСЬКИЙ (який, до речі, взагалі не має майнової частки в СГС ВК «Іскра-2007») обманним шляхом зібрали підписи в пайовиків. Це пояснювалося тим, що нібито збирають підписи для того, що пайовик зобов’язаний з’явитися на загальні збори 11 вересня 2010 р., які організовані ВК «Іскра-2007» для розгляду вартості оренди земельних паїв.

Громадяни СІНЬКОВСЬКИЙ і ТЕТЕРВАК, шляхом обману залучивши для власних амбіцій пайовиків, хотіли вияснити власні стосунки з ВК «Іскра-2007». У заяві-скарзі нібито від імені пайовиків мене обілляли брудом, хотіли очорнити репутацію як керівника та людини.

Іскра-2007Я відповідально заявляю, що майно громадян – співвласників СГС ВК «Іскра-2007» є в 100% наявності. Майно, яке виділялося в натурі, згідно із заявами громадян-співвласників, задокументовано протоколами зборів та іншими необхідними, відповідно до чинного законодавства, документами.

Тому, шановний Михайле Дмитровичу, прошу Вас допомогти розібратися в даній ситуації…»

Ситуація, як видно з «підсумків» звернень до районної влади, є непростою. Скоріш за все, тут існує особистий конфлікт між деякими членами кооперативу та його керівництвом. До речі, про це говорить і директор сільгосппідприємства. Однак сказати, що ця непроста ситуація базується лише на якихось особистих війнах і не має під собою жодного аргументу, де б не порушувався закон, – неможливо. Як приклад, питання виплати орендної плати за паї. Щоправда, на сьогоднішній день із більшою половиною пайовиків керівництво СГС ВК «Іскра-2007» уже розрахувалося. В середньому орендодавці отримали по 

6,5 центнера пшениці другого класу, що, за районними мірками, не так уже й погано. 

Зрештою, що робота СГС ВК «Іскра-2007» багатьох жителів села нині задовольняє, говорить й інший факт. Кількість пайовиків кооперативу з кожним днем збільшується. Лише за останній період свої земельні наділи в оренду цьому сільгосппідприємству здало понад 70 чоловік. Усього ж кооператив на сьогодні обробляє 477 паїв. Необхідно врахувати і соціальний аспект. Нині на підприємстві працює 30 людей. 

Та, чого би там не говорили, а головне сьогодні навколо ситуації із СГС ВК «Іскра-2007» – не стільки розрахунок за паї та розмір оплати, скільки врегулювання ситуації. Вона і дійсно може вийти з-під контролю і, не дай Боже, стати причиною втрати ще одного потужного господарства району. Тим більше, господарства, яке одне з небагатьох працює над розвитком молочного тваринництва.