Четвер, 25 Квітня 2024 р.
24 Грудня 2010

НЕ ТІЛЬКИ ШТРАФ, А Й КРИМІНАЛ

Цього року, відповідно до внесених законодавчих змін, заборонено полювати на територіях природно-заповідного фонду. Оскільки НПП «Подільські Товтри» займає практично всю територію нашого району, то полювання тут заборонено. 

Головна зброя мисливствознавця, як не дивно, – звичайна ручка. Якщо справа дійшла до рукоприкладства або стрільби, це означає, що в чомусь прорахувався, недопрацював. Адже затримати браконьєра – це лише півсправи. Його потрібно притягти до відповідальності. Досвід свідчить, що активне порушення правил полювання починається за декілька днів до відкриття сезону полювання. Браконьєри обирають віддалені місця скупчення диких тварин, що погано охороняються, вихідні у працівників мисливського господарства, дні відсутності мисливствознавців і єгерів у мисливських угіддях (збір єгерів на наради тощо). На копитних (оленів, козуль, кабанів та інших) браконьєри полюють восени, до випадання снігу, коли легше приховати сліди. Часто добування копитних приурочують передсвятковим і святковим дням, весіллям, іншим святам. 

Дії працівників мисливського господарства під час виявлення порушень правил полювання, затримання порушників, вилучення в них засобів браконьєрства і продукції незаконного полювання, оформлення протоколів повинні грунтуватися на чіткому знанні мисливського законодавства. Під час охорони мисливських угідь доводиться мати справу з особами різними за віком, характером, освітою і посадовим становищем: одні вперше порушують правила полювання, інші систематично займаються браконьєрством. Наші дії мають бути продуманими, чіткими, швидкими, щоб не давати приводу для скупчення сторонніх осіб, які можуть помилятися в оцінці того, що відбувається, і неправильно реагувати на дії охорони.

Ввічливість, спокійний тон, наполегливість, відсутність грубощів дають зрозуміти порушнику, що працівники мисливського господарства виконують свої службові обов’язки, захищають інтереси народу. Без достатніх підстав не потрібно висловлювати припущення або підозри стосовно громадян, яких затримали.

Під час контакту із правопорушником:

– не можна ставати до затриманого спиною, відходити від нього на велику відстань, займати незручне для прямого спілкування місце. Відчувши недбалість і неуважність з боку представника мисливського господарства, браконьєр може намагатися позбавитися від незаконно добутої здобичі, зброї, патронів із зарядами, призначеними для забороненої до полювання дичини, викинути інші предмети, що можуть слугувати доказами його браконьєрства та інших протиправних дій;

– при складанні протоколу або огляді місцевості, транспортних засобів, речей і документів браконьєра члени бригади мають слідкувати за порушником, щоб запобігти його небезпечним діям; якщо затримані відчують невпевненість і боязнь з боку членів бригади, вони не підкоряться та уникнуть відповідальності;

– всі члени бригади до виходу на боротьбу з порушниками правил полювання мають бути проінструктовані та добре знати свої обов’язки;

– вилучаючи зброю в порушників, потрібно простежити, щоб стволи були спрямовані вгору або вбік від людей; розряджаючи зброю, слід дотримуватися техніки безпеки.

За незаконне полювання передбачається не лише адміністративна та цивільно-правова, а й кримінальна відповідальність.

На сьогодні розв’язання проблеми браконьєрства ми бачимо так: має бути науково обгрунтоване правове регулювання полювання, тісна співпраця з місцевим населенням, покращення знань про відповідальність у самих мисливців. При скоєнні мисливцем систематичних (важких) порушень правил полювання, необхідно позбавляти його права полювання на два роки з вилученням зброї.

Валерій ПУСТИЛЬНИЙ, директор ДП «Кам’янець-Подільський лісгосп».