П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
30 Грудня 2010

ПIДСУМКИ РОКУ

Як прогнозували астрологи, 2010 рік – рік металевого Тигра – обіцяв бути активним, з пристрастями та в дечому підступним. Підбиваючи підсумки року, що минув, скажемо, що й справді, всього вистачало: і емоцій, і інтриг, і вольових рішень, і непередбачуваних поворотів долі. 

За традицією, наприкінці року ми, журналісти «ПОДОЛЯНИНА», гортаючи шпальти газети, нагадуємо своїм читачам, чим же, на нашу думку, запам’ятався 2010-й.

НАТУРПРОДУКТ РОКУ

НАТУРПРОДУКТ РОКУЗа рік кам’янчани вже звикли до того, що на розi вулиць Данила Галицького та Гагарiна з 09.00 до 15.00 можна придбати молоко вищого гатунку на розлив, вироблене у ДП «Деметра». Тож не дивно, що на цю продукцію був постійний попит. 

ПОДВІЙНЕ ВІДКРИТТЯ РОКУ

На цю номінацію претендує відкриття територiального Центру соцiального обслуговування пенсiонерiв та одиноких непрацездатних громадян у с.Жванець. На початку року його відкривав колишній голова РДА Ростислав ЯРЕМА, а наприкінці – за справу взявся нині діючий очільник району Михайло ЖЕЛІЗНИК разом із головою ОДА Василем ЯДУХОЮ. Залишається лише здогадуватися, яку дату візьмуть за основу початку роботи у територіальному Центрі.

КІНОПЛІВКА РОКУ

На декілька місяців місто залишилося без можливості переглядати світові прем’єри кінематографа на широкому екрані. Причиною стало непорозуміння між власниками кінотеатру та орендарями МЦ «Юність». Зрештою, кінотеатр запрацював, але з новими власниками.

ВІКНА РОКУ

За пiдсумками Нацiонального конкурсу якостi продукцiї (товарiв, робiт, послуг) «100 кращих товарiв України», фіналістом конкурсу та переможцем на регiональному рiвнi в номiнацiї «Промисловi товари для населення» стали вiкна та дверi торгової марки «ВiкноПлюс» (власник Сергій ВЕДЕРНІКОВ).

ВИБОРИ РОКУ

Як і вся Україна, цього року місто пережило два виборчі процеси. Щоправда, розвивалися вони за двома різними сценаріями. Під час президентських виборів більшість виборців міста і району підтримали кандидата, який програв, – Юлію ТИМОШЕНКО. Говорили, що таке волевиявлення може позначитися на подальшій долі регіону. 

ШОК  РОКУ

ШОК  РОКУНі в кого не викликає сумніву той факт, що арешт міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та керуючого справами міськвиконкому Миколи НЕЧАЯ є шоком року, що відходить у небуття. Безумовно, цей скандал вплинув на хід місцевих виборів, розвиток та імідж міста. Більшість жителів схилялися до думки, що цей арешт певною мірою пов’язаний із виборами міського голови. Навіть лунали запевнення, що після 31 жовтня Анатолія Макаровича випустять і ще й вибачаться. Проте й досі колишній міський голова перебуває у Хмельницькому СІЗО, а справу передано до суду.

ЗВОРОТНИЙ ЗВ’ЯЗОК РОКУ

Впродовж року всі бажаючі могли звернутися до нашої газети та поставити запитання керiвникам мiської та районної влади, їх структурних пiдроздiлiв тощо. Проект «Гаряча п’ятниця» дав старт для так званого зворотного зв’язку між владою та громадою. За час роботи проекту ми отримали декілька сотень дзвінків і намагалися допомогти у вирішенні проблем громадян. 

ПЕРЕДАЧА РОКУ

Цього року завершилася епопея навколо повернення в комунальну власність майна ЗАТ «Тепловоденергія». З 1 лютого розпочало свою роботу новостворене КП «Міськтепловоденергія». Необхідно відзначити, що головним генератором цього процесу виступав тепер уже екс-міський голова Анатолій НЕСТЕРУК. Подейкують, що таке повернення Анатолію Макаровичу дорого коштувало: крім численних судових процесів у Господарському суді, він нажив собі чимало ворогів. 

ГРОМАДСЬКА ЛЮБОВ РОКУ

Майже місяць громада міста не могла змиритися з думкою, що міського голову Анатолія НЕСТЕРУКА заарештовано за хабар. Щоденні акції протесту біля міськвиконкому збирали сотні кам’янчан. Пікетувальники, окрім мирних методів, наприклад написання листів у різні інстанції, вдавалися до перекриття проспекту Грушевського. Також люди зібрали кошти на поїздку до суду в Хмельницький та адвоката для мера. Всі ці події свідчать про неабиякий авторитет Анатолія НЕСТЕРУКА серед кам’янчан.

А нещодавно побачила світ 136-сторінкова книжка «Народний мер» із підзаголовком «До 55-річчя від дня народження міського голови м.Кам’янець-Подільський (2008-2010 рр.) Анатолія Макаровича НЕСТЕРУКА». Авторами цього наукового видання стали кандидати історичних наук Олександр ЗАВАЛЬНЮК та Олександр КОМАРНІЦЬКИЙ.

ШВИДКИЙ КРИМІНАЛ РОКУ

На початку цього року медичний автопарк нашого району поповнився трьома новенькими медичними автомобiлями «Opel Combo», ключі від яких вручала тодішній Прем’єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО. Медики такому подарунку дуже зраділи. Однак наприкінці цього року саме ці автівки стали головним болем для Юлії Володимирівни. Сьогодні лідерку БЮТу звинувачують у тому, що ці машини були придбані за завищеною ціною.

А журналісти всіх українських видань, де була опублікована інформація про вручення автомобілів, пишуть пояснення у прокуратурі. 

ВIДЛУННЯ ЕПIДЕМIЇ РОКУ

Епідепія грипу A/H1N1, що розпочалася 2009-го, закінчилася лише цього року. Багато хто з експертів стверджував, що вона є частково надуманою і на ній непогано нагріли руки деякі фармацевтичні компанії. Разом з тим, епідемія грипу в нашому регіоні забрала декілька життів. Також відрізнялася вона від звичайного грипу своїми симптомами та перебігом. Новий сезон захворювання на ГРВІ та грип, який розпочався з приходом зими, поки що не приніс резонансу.

РЯТІВНИКИ РОКУ

РЯТІВНИКИ РОКУКатання на санчатах ледь не закінчилося трагедією для хлопчика Олега із с.Думанів. Того дня він і троє його друзів пішли до річки Смотрич і почали випробовувати кригу на міцність. Хлопчик провалився під лід. Його товариші Ілля, Юля та Андрій не розгубилися, кинули йому мотузку від санчат і врятували життя друга. 

НАПОЛЕГЛИВІСТЬ РОКУ

Схоже, що невдоволення, яке впродовж року страйками та акціями демонстрували перевізники міській владі, таки завершилося успіхом. Як тут не пригадати біблейського вислову: «Хто стукає, тому відчиняють».  З 27 грудня вартість проїзду в маршрутних таксі, згідно з рішенням виконкому, піднялася до 2-2,5 грн. за одну поїздку, залежно від маршруту. 

ПЛІТКА РОКУ

Близько тижня місто гуло від чуток про те, що міського голову Анатолія НЕСТЕРУКА побили. Однією з підстав для їх виникнення стало те, що протягом четверга – п’ятницi Анатолiй Макарович перебував у Києві. У ці дні редакційний телефон був гарячим. Головним запитанням було: «Правда, що НЕСТЕРУКА побили?». Як показує досвiд, у Кам’янцi чутки живуть самi по собі. Цей факт вкотре довів, що плітки не лише поширюються зі швидкістю світла, а й найчастіше залишаються не більше ніж плітками.

ЦЕРКОВНІ ЗМАГАННЯ РОКУ

27 лютого в церквi Петра i Павла УПЦ КП не лише парафіяни, а й священик Олександр не змогли потрапити на вранішню службу. Інша парафiяльна громада на чолі з отцем Сергiєм здiйснила захоплення церкви: було збито замки з ворiт i вхiдних дверей. Цей факт зареєстровано у мiськвiддiлi мiлiцiї. Конфлікт вдалося врегулювати лише після декількаденних переговорів і втручання вищого духовного керівництва.

НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ РОКУ

Цього року ситуацiя, що вже понад десятилiття триває навколо потреби будівництва нового полiгона для твердих побутових вiдходiв (ТПВ) чи заводу з їх переробки для міста, мала всі шанси на вирішення. Проте, на жаль, цю довгограючу традицію так і не вдалося зламати. Жителі Пановецької територіальної громади, в межах якої планувалося збудувати сміттєпереробний завод, збунтувалися проти такої ідеї. Зрештою, місце, де колись розміщувалися очисні споруди колишнього цукрозаводу, з проекту випало. Анатолій НЕСТЕРУК зазначив, що нове місце буде знайдено в межах міста. Таким місцем для майбутнього заводу з переробки ТПВ стали близько 4,7 га землi на вул.Черняховського, у районi бази лiсництва. 

В останній тиждень року стало відомо про нові плани нової міської влади – якщо знайдеться інвестор, завод із сортування сміття розташується поблизу діючого сміттєзвалища. 

МЛИНЕЦЬ РОКУ

МЛИНЕЦЬ РОКУЦього року кам’янчани вперше масово святкували проводи зими та початок Великого посту. Загальноміське свято «Подiльська Масляна», що проводилося вперше, не стало, як перший млинець, жужмом. Народнi гуляння з пiснями i танцями, зимовими забавами, спортивними змаганнями та рiзноманiтними розвагами, що проходили на Центральному стадіоні, потішили як жителів міста, так і гостей.

НЕФЕСТИВАЛЬНІСТЬ РОКУ

Скудним видався туристичний сезон-2010. Замість грандіозних і досі масштабних фестивалів, до яких уже звикли туристи та жителі міста, ми отримали низку міні-фестивалів, як-от «Фестиваль кашi», IV Мiжнародний фестиваль нацiональних культур «Острiв Скарбiв», «Кам’янець – земля героїв» та інші. Відзначимо, що жоден з них не зумів не те, що замінити, а й близько підійти до вже розкрученого і по-справжньому видовищного фестивалю «Терра-Героїка».

ТЕРАКТ РОКУ

У нiч на 25 березня при входi на оптовий ринок таксист помiтив на тротуарi поблизу стовпа снаряд. Він одразу ж повiдомив рятувальників. 122-мiлiметрову мiнометну мiну до початку робочого дня було вивезено та знищено. Того, хто залишив небезпечний снаряд, так і не вдалося знайти. А от «терориста», який сполохав Центральний ринок, поклавши біля «ЕRSTE-банку» пакет чорного кольору, заклеєний скотчем, в якому були коробка, червоні дроти та жіночий годинник, вдалося затримати. «Терорист» до муляжа додав записку з вимогою від керівництва банку 80 тис.грн. У разi невиконання вимог невiдомий погрожував пiдiрвати банк.

НЕСПОРТИВНІ ПОДІЇ РОКУ

26 березня біля міськвиконкому відбувся мітинг під гаслами «Не дамо продати ДЮСШ №2!», «Ми не хочемо в пивбари – нам потрібні спортзали!», «Захистимо добробут громади!».

Причиною такого маніфесту стала інформація про ймовірний продаж спортивної школи №2. Пікетувальникам вдалося відстояти свої вимоги. Питання про продаж ДЮСШ №2 було знято з порядку денного під час однієї із сесій міської ради.

ПЕРЕРАХУНОК РОКУ

ПЕРЕРАХУНОК РОКУІз самого початку з семи претендентів на посаду міського голови реальні шанси зайняти мерське крісло були у трьох кандидатів. Правда, під час підрахунку голосів ця кількість зменшилася до двох – Михайла СІМАШКЕВИЧА та Ростислава ЯРЕМИ. За попередніми результатами голосування, саме останній мав усі шанси очолити місто. Проте перерахунок голосів відкинув Ростислава Тарасовича на друге місце, натомість керівником міста став Михайло Євстафійович.

ПІДВИЩЕННЯ РОКУ

Колишнiй мiський голова Олександр МАЗУРЧАК (який був першим заступником мiнiстра ЖКГ) продовжив свою роботу на керiвнiй посадi в Мiнiстерствi житлово-комунального господарства України. У березні 2010 р. він став заступником мiнiстра з питань ЖКГ України, начальником Державної житлово-комунальної iнспекцiї. 

А вже наприкінці року Олександр Володимирович перейшов на роботу в Київську міську адміністрацію: спочатку – на посаду заступника, а потім – першого заступника голови Київської міської державної адміністрації.

ВІДГОМІН РОКУ

Цього року в меморiальний комплекс «Нацiональний музей iсторiї Великої Вiтчизняної вiйни 1941-1945 рокiв» (м.Київ) надiйшла поштова кореспонденція (в основному це приватнi листи, їх було близько 500), що була вивезена у липнi 1941 р. нацистами з окупованого Кам’янця-Подiльського. Її нещодавно передали українськiй сторонi музеї Вiдня (Австрiя). Вказанi листи не розкритi, не прочитанi та не атрибутованi. Науковцi меморiалу провели акцiю «Пошук» на території нашої областi та знайшли родичів людей, котрим адресовані ці листи.

СХОДИ РОКУ

Директор ТОВ «Український кристал» Володимир ЮР’ЄВ разом зi своїм колективом вiдремонтували сходи Фаренгольца, що у Старому мiстi, якi було зруйновано не лише часом, а й людьми. Також було розчищено хащi уздовж сходiв, унизу та зверху встановлено поручнi та лавки. Відтепер колектив пiдприємства взяв шефство над сходами та постiйно слiдкуватиме за їхнiм станом.

СТАВЛЕНИК ПРЕЗИДЕНТА РОКУ

СТАВЛЕНИК ПРЕЗИДЕНТА РОКУ21 квітня принесло району нового керівника. Як багато хто і прогнозував, Президент призначив на посаду голови райдержадміністрації Михайла ЖЕЛІЗНИКА. Попередника Михайла Дмитровича – Ростислава ЯРЕМУ – було звільнено у зв’язку iз закiнченням строку повноважень Президента України. Недаремно в народі кажуть, що нова мітла по-новому мете: разом з новим Президентом у район прийшов новий очільник, який, у свою чергу, на ключові посади призначив своїх людей.

ТОЛОКА РОКУ

ТОЛОКА РОКУСилами та за кошти будівельних організацій міста було здійснено реконструкцію Центрального стадіону ім.Тонкочеєва. Ця толока пройшла у досить стислі терміни та, як і планувалося, була завершена до 9 Травня. Таким чином будівельники міста і влада прагнули зробити подарунок ветеранам Великої Вітчизняної війни до 65-річчя від Дня Перемоги.

ВИХІДЦІ ІЗ ТЕМРЯВИ РОКУ

На цю категорію, в першу чергу, претендують жителі Біланівки. Майже тиждень вони жили без електроенергії. Таке занурення в темряву пояснювалося заміною ліній електропередач у цьому мікрорайоні міста, адже вік електромереж був понад 50 років і через зношеність постійно потерпав від аварій. Загалом на Біланівці було замінено 1 км 100 м мережі, а в місті – 10,5 км. А надiйнiсть мережi підвищилася у 2-3 рази.

МОЦИКИ РОКУ

У День Перемоги автопарк мiського ВДАI, яке очолює Микола ТОМАШЕВСЬКИЙ, поповнився двома мотоциклами «Defiant». В основному, цей транспорт 

ДАІшники використовують для патрулювання вулиць пiд час загальномiських заходiв. Мотоцикли стали справжньою окрасою міських вулиць, на їхньому фоні охоче фотографувалися туристи та кам’янчани.

ЧЕРГОВИЙ ПОТОП РОКУ

Для деяких вулиць нашого міста дощі досі залишаються основною проблемою. Після значних опадів деякі частини міста перетворюються на справжні озера. В центральній частині міста, зокрема на перехресті вулиць Гагаріна та Данила Галицького, а також біля Центрального ринку, пройти чи проїхати практично неможливо.

ON-LINE РОКУ

До професiйного свята Дня журналiста наша редакція підготувала читачам подарунок, запустивши Інтернет-версію газети. Відтепер усі бажаючі, зайшовши за адресою www.podolyanin.com.ua, зможуть почитати свiжий номер газети та залишити свої коментарі до матеріалів.

МАНЬЯК РОКУ

Наприкінці весни містом і районом поширилися чутки про появу невідомого чудовиська, яке нанесло чимало збитків окремим господарям. Воно вбивало кролів і свійську птицю. Головною ознакою такого звірства були перекушені хребти жертв. Мисливці до ймовірних маньяків зараховували вовкопсiв. 

ФІНАНСОВА СПОКУСА РОКУ

Колишній міський голова Анатолій НЕСТЕРУК вiдмовився вiд можливості отримання багатомiльйонного кредиту Свiтового банку, який мав бути спрямований на реконструкцiю водопровiдних мереж та обладнання, адже цей кредит міг би поставити місто на 16 рокiв у залежнiсть вiд боргових зобов’язань. 

Але на сьогодні здається, що місто все ж таки подружиться зі Світовим банком, кредит якого нині розцінюється як рятівна паличка комунального господарства.

СМОРІД РОКУ

На цю номінацію вже багато років існує єдиний претендент – запах із відстійників ДП «Довжоцький спиртозавод». От і на початку літа разом iз сезоном дощiв для мiста i навколишнiх сiл, особливо Довжка та Колибаївки, вкотре розпочався сезон неприємних запахів, який переріс у загальне невдоволення, аж до пікету стін районної адміністрації. Директор спиртозаводу та голова РДА пообіцяли пікетувальникам, що до серпня вирішать проблему. 

ЮВІЛЕЙ РОКУ

ЮВІЛЕЙ РОКУ29 травня Кам’янець вiдсвяткував 15-й, ювілейний, День мiста. Святкування розтягнулося на декiлька днiв, упродовж яких кам’янчани та гостi могли вiдвiдати заходи на свiй смак. Були тут i традицiйнi офіційні прийоми гостей, і мистецькi виставки та презентацiї, і масовi забави та гуляння, а також багато рiзноманiтних новинок.

ПЕРСПЕКТИВА РОКУ

Мало хто знає, що в одному з примiщень колишньої районної лiкарнi, що на Пiдзамчi, майже два столiття тому було зведено храм. Саме за його відновлення взялися духовенство та влада. В майбутньому тут буде храм Дванадцяти Апостолiв з духовно-просвiтницьким молодiжним центром. 

ВИСТАВКА РОКУ

Переможцем у цій номінації стала участь нашого міста у Всесвiтній виставці «Експо-2010». Серед усіх міст нашої країни окремий стенд мав лише Кам’янець. За перший день наш павільйон відвідало 8 тисяч людей, серед них була і держсекретар США Хіларі КЛІНТОН.

КАЧКА РОКУ

В одному iз чернiвецьких Iнтернет-видань було подано iнформацiю про те, що у Кам’янцi-Подiльському отруїлися поляки. Як виявилося, 15 польських туристiв, якi разом зi ще 30 спiввiтчизниками подорожували Захiдною Україною, по дорозі на Чернівці робили зупинку бiля стихійного продовольчого ринку, де купили черешнi. Аби не кидати тіні на свій регіон, чернівчани вирішили крайніми зробити нас.

СТИХІЯ РОКУ

СТИХІЯ РОКУВ ніч на 23 червня близько пiвтори тисячi мешканцiв сс.Лискiвцi, Чабанiвка, Гута-Чугорська та Липи за мить були вiдрiзанi вiд транспортного сполучення. I не лише… Мiж Грушкою та Лискiвцями потужною течією змило та вiднесло на 300 м залiзобетонний мiст. Змило також пiдстанцiю та 8 лiнiй електропередач, знеструмивши при цьому 14 сiл. Водозабiрний пункт, який забезпечує водою Стару Ушицю та навколишнi села, теж затопило. Затопило 10 із 11-ти свердловин. За декілька тижнів рятувальникам і комунальникам вдалося ліквідувати наслідки стихії. 

ВІЙСЬКОВА ТУСОВКА РОКУ

5 червня на кордонi Чернiвецької та Хмельницької областей у с.Жванець наші керманичі зустрічали делегацiю вiйськових України та Польщі. З польської сторони до України завiтало аж 8 генералiв. Гостi познайомилися з визначними мiсцями мiста і району. Їх вразили краєвиди Бакоти та Днiстровського каньйону.

СПАДЩИНА РОКУ

СПАДЩИНА РОКУЦіла епопея розгорілася навколо події в Смотрицькому каньйоні. По різні сторони барикад опинилися МГО «Наша спадщина» та громадськість міста. Перші стверджували, що хочуть лише облагородити територію та розчистити від сміття, інші ж запевненням не вірили та вважали ці наміри нічим іншим, як самовільним захопленням землі.

ПОЛІТИЧНИЙ ВИХІД РОКУ

Ним став вихід колишнього міського голови Анатолiя НЕСТЕРУКА з ВО «Батьківщина». Свої дії Анатолій Макарович аргументував тим, що мiський голова має бути позапартiйним. Це сталося у вереснi. А вже за декілька тижнів навколо постаті Анатолія НЕСТЕРУКА роз-

горівся скандал, пов’язаний із його арештом. У місті говорили, що ці дві події взаємопов’язані.

НЕВДАЛЕ ОБМЕЖЕННЯ РОКУ

Проблема девiантної поведiнки пiдлiткiв мiста, а також правопорушень, скоєних у вечiрнiй час, змусила владу мiста винести на обговорення питання щодо запровадження комендантської години для неповнолiтнiх. Проте спроба ввести комендантську годину так і не увінчалася успіхом. Питання й досі залишається відкритим.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ РУХ РОКУ

ОЛІМПІЙСЬКИЙ РУХ РОКУ8 липня 1980 р. в спортивному життi Кам’янеччини вiдбулася знакова подiя – дорогами мiста i району нашi земляки пронесли Олiмпiйський вогонь ХХII Олiмпiйських ігор, якi відбулися у Москві. З цієї нагоди через 30 років на майданi Вiдродження зiбралися влада, спортсмени, громадськiсть мiста. Колишнi факелоносцi, як-то кажуть, тряхнули стариною, переодяглися в олiмпiйську форму та вiдтворили подiї того часу: з факелом у руках пробiгли чотири етапи. 

ПІКЕТ РОКУ

ПІКЕТ РОКУЦього року, кому-кому, а працівникам ринку страйкувалося найбільше. Спочатку вони мітингували проти пiдвищення вартостi ринкових послуг, якi надає пiдприємцям КВЗП «Кам’янець-Подiльський», а потім взялися за масштаб загальнодержавного рівня – підтримали всеукраїнський страйк проти прийняття нового Податкового кодексу. 

ШКІДНИК РОКУ

Список кандидатів на цю номінацію очолила рослина, яка викликає алергію, – амброзія. Цей бур’ян із величезною швидкістю розповсюджується на території нашої держави. Дістався він і до нашого регіону. Екологи закликають до боротьби із цією рослиною. 

СВЯТИНЯ РОКУ

10 липня вiдбулося освячення храму Пресвятої Трiйцi (отцiв василiан), який став окрасою Старого мiста. Його настоятель – отець Йосиф БУДАЙ – присвятив будiвництву 5 рокiв свого життя, а розпочинав цю справу отець Ігор ЦАР. Не стояла осторонь i влада: з міського бюджету було виділено 100 тис.грн. на покрiвлю, а також було надано брукiвку для впорядкування територiї. За сподвижництво, безкорисливiсть i величезний внесок у вiдбудову iсторичної спадщини мiський голова Анатолiй НЕСТЕРУК вручив Йосифу БУДАЮ вiдзнаку мiського голови «За заслуги перед громадою». 

СУХИЙ ПІКЕТ РОКУ

Вперше за досить довгий час село вдалося до пікетів. Жителі селища Стара Ушиця біля приміщення селищної ради вимагали, аби було відновлено роботу дитячого садка, обласного дитячого оздоровчого санаторію «Дністер» і повноцінне функціонування школи. Майже три місяці діти не відвідують дитячого садка, не оздоровлюються, а учні залишилися без гарячого харчування. Це відбувалося через відсутність проточної води у цих закладах, адже внаслідок стихії було замулено три свердловини, з яких подавалася вода в селище, розмито мережу водопостачання, виведено з ладу насосне обладнання, затоплено трансформаторну та каналізаційно-насосну станції. 

ЦІНОВЕ СВАВІЛЛЯ РОКУ

За декілька днів ціни на деякі продовольчі товари значно зросли. Особливо подорожчання торкнулося гречки, цукру, борошна, рису тощо. Намагання втрутитися в цю ситуацію влади значних результатів не дало. Натомість, мiсцевими виробниками хлiба та представниками торгiвлi було пiдписано Меморандум порозуміння, в якому сторони взяли на себе зобов’язання не допускати необгрунтованого зростання цiн на хлiб i хлiбобулочнi вироби.

РОКІРОВКА РОКУ

РОКІРОВКА РОКУНаприкінці липня діючий секретар міської ради Михайло АНОСОВ уступив своє крісло однопартійцю Валентині ВОЛОШИНІЙ. Багато хто таку рокіровку пов’язував із початком передвиборної кампанії нового віце-спікера на посаду міського голови.

ЗАМІННИК РОКУ

За браком коштів відомий і вже брендовий вiйськово-iсторичний фестиваль «Терра-Героїка» цього року не проводили. Йому було знайдено замінник у вигляді давно забутого та непопулярного фольклорного фестивалю «Острів семи скарбів». Також не увінчалася успіхом і спроба шанувальників військово-історичної реконструкції представити новий продукт – фестиваль «Кам’янець – земля героїв». 

ГАЗИФІКАЦІЯ РОКУ

Цього року було газифіковано три села в Устянському напрямку, а саме: Шутнiвцi, Устя та Велика Слобідка. Та найбільше вражають плани районного керівництва. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, на потреби газифікації району виділено кошти, які дозволять газифікувати 23 населені пункти в Орининському та Сокільському напрямках.

ВИСОТА РОКУ 

ВИСОТА РОКУ Двоє кам’янчан – Юрiй ЗАГОРУЙКО та Анатолiй НЕЧИПОРУК – у складi команди альпiнiстiв Хмельницької обласної федерацiї альпiнiзму на найвищiй горi Європи – Ельбрусi (5642 м) – 20 серпня пiдняли прапор 

України та вперше – прапор Кам’янця-Подiльського.

Своє сходження вони присвятили Дню Державного Прапора та Дню Незалежностi України. Спортсмени пiднялися на Ельбрус разом з англiйськими альпiнiстами. 

КОЛЕКТИВНЕ ПОВСТАННЯ РОКУ

Увірвався терпець працівницям Кам’янець-Подiльського колективного швейного пiдприємства. 26 серпня вони залишили свої робочi мiсця та прийшли пiд вiкна кабiнету свого директора В’ячеслава ПОГОРЖЕЛЬСЬКОГО з вимогою виплатити їм 2-місячну заборгованість із заробітної плати.

ЧЕМПІОНИ РОКУ

29 серпня з м.Глазго (Шотландiя) в Україну повернулася параолiмпiйська збiрна команда України з футболу, яка виграла вiдкритий чемпiонат Європи та 

отримала перепустку на лiтнi Параолiмпiйськi iгри, якi пройдуть через два роки у Лондонi. Вiват нашим кам’янецьким чемпiонам Вiталiю ТРУШЕВУ, Олександру ДЕВЛИШУ та Володимиру АНТОНЮКУ, які вкотре прославляють не лише наше мiсто, а й усю Україну!

ТАКСI РОКУ

Ним стало не одне зі звичних для кам’янчан радіотаксі. Це звання заслужив автомобіль «Газель», який з ініціативи директора Центру соціально-медичної реабілітації «Довголіття» Івана АНТОНЮКА було придбано та переобладнано для транспортування людей з обмеженими можливостями. Соціальне таксі має майданчик із підйомником, аби в нього могли легко потрапити люди на візках.

МАТЧІ РОКУ

МАТЧІ РОКУФутбольне поле Центрального стадіону давно не топтали такі майстри гри №1 у світі. Цього року завдяки виборам до нашого міста завітало дві легендарні футбольні команди – «Динамо» (Київ) і «Шахтар» (Донецьк).

ГРИБНИКИ РОКУ

Кам’янчанин, який проживає у колишньому 9-поверховому гуртожитку К-ПЕМЗу, вирішив позбирати гриби в лісі, поблизу с.Вихватнівці. Вже через декілька годин тихого полювання було зібрано велику кількість осінніх красенів. Наготувавши грибних страв, того ж вечора сім’я грибника ними і повечеряла. Окрім родини, за стіл запросили гостей і трьох сусідок. Потім усі десятеро людей опинилися в інфекційному відділенні міської лікарні з ознаками харчового отруєння. 

ВИХІД З НЕБУТТЯ РОКУ

ВИХІД З НЕБУТТЯ РОКУКам’янецькі мотоболісти разом із шанувальниками цього виду спорту, втомившись від марних сподівань на допомогу від влади, створили Благодійний фонд «КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ МОТОБОЛ». Засновниками фонду стали Вiталiй БАБЛЯК, Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО та Василь СОМИК. Його президентом обрано Василя СОМИКА, механiка команди «Подiлля».

Допомогти улюбленiй командi може кожен. Для цього слiд перерахувати будь-яку суму, бодай 5 гривень, на рахунок 26001011394801 у Кам’янець-Подiльському вiддiленнi ПАТ «АЛЬФА-БАНК», МФО 300346, код 

ЕДРПОУ 37180518, Благодiйному фонду «КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ МОТОБОЛ» iз зазначенням iменi та прiзвища благодiйника, його посади чи соцiального стану або назви суб’єкта господарювання чи органiзацiї. 

Зрештою, кам’янецька команда стартувала у чемпіонаті України з мотоболу. 

АГРОПЕРЕТВОРЕННЯ РОКУ

Цього року в агробізнесі нашого регіону відбулися дві знакові події. В першу чергу – поглинання «Нібулоном» СТОВ ВФ «Мрія» с.Сокіл. Завдяки цьому злиттю ТОВ СП «Нібулон» став лідером за кількістю орендованих площ у районі. Протилежний процес – роз’єднання – відбувся на ще одному потужному сільгосппідприємстві району – ТОВ «ЗС-ЛТД». Два засновники цього підприємства – Анатолій СТОРОЖУК та Анатолій ЗЕЛЕНИЦЯ – розділили спільний бізнес. Так, на господарстві в с.Кам’янка, яке надалі носитиме назву «Деметра», хазяйнуватиме Анатолій СТОРОЖУК, а в с.Боришківці (приватне підприємство «Деметра-2010») власником буде Анатолій ЗЕЛЕНИЦЯ.

ПРИЇЗД РОКУ

Наприкінці листопада відбулося освячення храму Св.Іоанна БОГОСЛОВА при Подільському державному аграрно-технічному університеті. Освячення церкви проводив Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України ФІЛАРЕТ. Він уже вдруге відвідав наше місто: 12 років тому його святість освячував церкву святих Петра і Павла. На жаль, цей приїзд залишився поза увагою як районної, так і міської влади.

ПОВЕРНЕННЯ РОКУ

Неправду кажуть, що двічі в одну річку не ввійдеш. Це твердження спростував власним прикладом Іван РОМАНЧУК. На першій сесії райради VI скликання його було переобрано головою районної ради. 

Підкріпили це спростування і Валерій ГОРДІЙЧУК, який повернувся на посаду директора КП «Міськтепловоденергія», та Сергій БАБІЙ, що став заступником міського голови з комунальних питань.  Також на посаду керуючого справами виконкому повернулась Валентина СТЕЛЬМАХ.

ТАНЦІ РОКУ 

ТАНЦІ РОКУ 4 жовтня в центральній частині міського парку було відкрито танцювальний майданчик, відомий у народі, як «клєтка». Ініціатором відновлення його роботи став нинішній депутат міської ради Валерій СЛОБОДЯН. Свого часу Валерій Анатолійович був одним із учасників музичного гурту, що розважав відвідувачів «клєтки».

КОРОВАЙ РОКУ 

Справжнє чудо виготовили до Дня працівника сільського господарства ТОВ «Український кристал» (директор Володимир ЮР’ЄВ). На прохання голови райдержадміністрації Михайла ЖЕЛІЗНИКА та начальника управління агропромислового розвитку Ігоря ГАЯ тут випекли коровай вагою 480 кг. Цей витвір кулінарного мистецтва, виставлений на урочистостях у театрі ім.М.Старицького у Хмельницькому, вразив усю область, а потім за допомогою провідних телеканалів та Інтернету – і всю Україну. Такого велетенського красеня, як повідомила редакція «Книги рекордів України», ще  ніхто досі не випікав.  

ПАТРОНАТ РОКУ 

З цього року пониззям Смотрича та Бакотською затокою опікуватиметься Королівство Нідерландів. У липні НГО «Товариство Подільських природодослідників і природолюбів» (голова Людмила ЛЮБІНСЬКА) виграло грант за проектом «Збереження Дністровських водно-болотних угідь шляхом удосконалення менеджменту та участі громадськості», який був підтриманий програмою «MATRA» Посольства Королівства Нідерландів. 

ПІСЛЯВИБОРНИЙ СИНДРОМ РОКУ 

Навколо посади Слобідсько-Кульчієвецького сільського голови й досі ведуться запеклі дискусії та правові (і не тільки) війни. Спочатку перемогу святкувала Марія МІТКЕВИЧ, після перерахунку голосів цю естафету перейняв Руслан НЕСТЕРОВ. Разом з цим, у сільській раді відбулося роздвоєння депутатського корпусу: одні не визнавали переможцями інших. 

ЕПІСТОЛЯРІЯ РОКУ

Для того, щоб більше бути обізнаним із проблемами городян, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ відкрив власну абонентську скриньку. Відтепер будь-який мешканець міста може написати лист меру та відправити його за адресою: 32300, м.Кам’янець-

Подільський, Головпоштамт, а/с 75.

РЕСТАВРАЦІЯ РОКУ

Серпень 2010 р.Наслідуючи приклад толоки року, що відбулася на Центральному стадіоні, міська влада разом із підприємцями взялися за відновлення міського Центрального парку. На ці роботи з міського бюджету не було витрачено жодної копійки – все зробили спонсори. Вже на початку осені кам’янчани мали змогу помилуватися відреставрованою частиною парку.

ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ РОКУ

Найбільший внесок у популяризацію нашого міста цього року зробили, як не дивно, не кам’янчани. Зображення Старої фортеці сьогодні красується на одному з літаків компанії «Windrose». Зображення на фюзеляжі – ідея генерального директора компанії «Windrose» Володимира КАМЕНЧУКА, який всіляко прагне популяризувати Україну в усьому світі.

ОРДЕРИ РОКУ 

Четверо інвалідів Великої Вітчизняної війни І групи отримали цьогоріч ключі та ордери на квартири. Тепер Михайло МАТВЄЄВ (1926 р.н) проживатиме за адресою: Розвадовського, 13; Микола БОРДЮГ (1919 р.н.) отримав квартиру на Хмельницькому шосе, 15; Іван ГАЛІНЯК (1926 р.н.) – на Ісайї Кам’янчанина, 1; Павло ТІХОНОВ (1926 р.н.) – на Шевченка, 9.

ЗДОРОЖЧАННЯ РОКУ

Те, чого так боялися кам’янчани, таки сталося наприкінці року. Своєрідним Новорічним подарунком стало рішення виконкому міської ради про підвищення плати за проїзд у маршрутках, тарифів на послуги з тепло- та гарячого водопостачання, тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій.