П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Лютого 2011

МІЖ БЮДЖЕТОМ І МЕДИЦИНОЮ

15 лютого відбулася колегія райдержадміністрації. Питання, винесені на її розгляд,  на сьогодні можна вважати одними з найактуальніших. У першу чергу йшлося про виконання зведеного бюджету району за 2010 р. і перспективи його виконання цього року. Як зазначив начальник фінуправління РДА Олександр ФЕДИК, працювати є над чим, адже нині район себе забезпечує менше, ніж на 20%, решта – державні субвенції та дотації. Самодостатніми є лише три сільради. 

Щодо соціально-економічного та культурного розвитку району за минулий і перспективи на цей рік, то тут теж є над чим працювати. Попри прогнозований ріст виробництва, запуск нових потужностей у ВАТ «Подільський цемент» і ЗАТ «Авіс», його рівень 2011 р. так і не зможе досягти докризової позначки 2008 р. 

Загалом, як зазначив голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК, нікуди правди діти, але у соціально-економічному плані минулого року район спрацював гірше, ніж 2009 р. 

– Лише завдяки нарощуванню виробництва, винайденню резервів, ми зможемо добитися зростання та покращення добробуту, – зазначив 

Михайло Дмитрович.

Не менш дискусійним стало обговорення надання послуг одиноким престарілим громадянам. Особливої гостроти воно набуло в контексті подальшого розгляду питання планів реформування галузі охорони здоров’я. 

Найбільш виразним у цьому аспекті став виступ голови райради Івана РОМАНЧУКА. Іван Михайлович чітко дав зрозуміти, що він не підтримує оптимізації первинної ланки медицини – закриття ФАПів тощо. Також голова райради був категоричним і в плані реорганізації Жванецької дільничної лікарні. 

– Скажу відверто: в мене просто немає морального права проголосувати за скорочення там 10 ліжок і перетворення лікарні на амбулаторію, – наголосив Іван РОМАНЧУК. – На сьогодні немає жодного документа, де б чітко говорилося про необхідність проведення тих чи інших реорганізаційних дій. Усе базується на рекомендаціях. Зважаючи на це, тут, на мою думку, потрібно дотримуватися принципу «Поспішай повільно!». 

Слід розуміти, що ці питання будуть винесені на сесію райради, а отже, дискусія може бути дуже гарячою. Мова йде про соціально чутливі та значущі питання.