Четвер, 18 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2011

40 НЕБЕЗПЕЧНИХ СВІДКІВ ВІЙНИ

40 НЕБЕЗПЕЧНИХ СВІДКІВ ВІЙНИІ знову, через 67 років, Велика Вітчизняна війна нагадала про себе. Чотири десятки снарядів різного калібру, в основному мінометні міни, було знайдено у с.Довжок.

…28 березня мешканці села відгукнулися на пропозицію сільського голови Руслана РЯБОГО прибрати територію сільської громади від сміття. Під час вирубування хащів довкола цвинтаря було знайдено підозрілий  предмет, схожий на снаряд. Про знахідку одразу повідомили сільського голову, а той – відповідні інстанції. На місце прибули рятувальники та працівники райвідділу міліції. Останнім довелося охороняти прилеглу територію. У вів­торок прибула група піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення УМНСУ в Хмельницькій області на чолі з Олександром ЦАРУКОМ. 

Довелося перервати свою відпустку і голові РДА Михайлу ЖЕЛІЗНИКУ. Він разом з начальником МУ УМНСУ Олегом ІВАНЮКОМ сприяли тому, щоб операція з ліквідації небезпечних знахідок пройшла успішно. В ході огляду місця, де спочатку було знайдено один снаряд, сапери виявили ще 39 боєприпасів. Як з’ясувалося, перша знахідка була найнебезпечнішою. Її рятівники ліквідували безпосередньо на місці. Всі інші боєприпаси спецмашиною доставлено на полігон неподалік 

Хмельницького і знешкоджено.

Цю ситуацію голова РДА та сільський голова пояснили тим, що у воєнні роки на Довжку тривали запеклі бої, тому тут ще так багато мовчазних свідків Великої Вітчизняної.