Субота, 27 Квітня 2024 р.
9 Вересня 2011

ПОДІЛЬСЬКІ ЦВИНТАРІ РЕСТАВРУЮТЬ ПОЛЯКИ

Шимон МОДЖЕЄВСЬКИЙУсе ж таки часом людям притаманно робити дуже благородні речі, з яких нема ані практичної користі, ані прибутку. Акція, що тривала 15 – 28 серпня у с.Притулівка Новоушицького району, – безпосередній тому доказ. Упродовж двох тижнів група волонтерів з України та Польщі здійснювала реставрацію православного цвинтаря ХІХ ст. в долині р.Ушиця, між селами Миньківці та Отроків, – у вотчині славнозвісного подільського графа Ігнація МАРХОЦЬКОГО.

Організували реставрацію польське товариство каменярів «Магурич» (голова Шимон МОДЖЕЄВСЬКИЙ) і Центр мархоцькознавства (керівник Володимир ЗАХАР’ЄВ), що є філією Центру дослідження історії Поділля (керівник Лев БАЖЕНОВ). Фінансував експедицію Польсько-американський фонд свободи «Переміни в регіоні – «RITA».

Товариство «Магурич» уже впродовж 25 років займається реставрацією польських, єврейських, німецьких цвинтарів на українсько-польському прикордонні, переважно в Карпатах. Голова товариства Шимон МОДЖЕЄВСЬКИЙ – каменяр, що належить до числа найкращих реставраторів Європи, має чимало відзнак за свою працю, зокрема, у червні він отримав орден з рук королеви Норвегії.

ПОДІЛЬСЬКІ ЦВИНТАРІ РЕСТАВРУЮТЬ ПОЛЯКИДо експедиції в Притулівці залучено 52 волонтери з України та Польщі, численною була група кам’янецької молоді. У маловідоме подільське село приїхали волонтери навіть із Харкова та Енергодару. Над розчищенням надгробків працювали лідери кам’янецького гурту «Пропала грамота» Павло НЕЧИТАЙЛО та тернопільського «Nameless» Зорян БЕЗКОРОВАЙНИЙ і Світлана ФРОЛОВА, а також переможниця телепроекту «Від пацанки до панянки» Юлія БАСАЄВА. 

Працювати волонтерам доводилося по 10 годин на добу, піднімати і розчищати важкі надгробки, склеювати розбиті камені спеціальними розчинами, вирубувати хащі. Загалом на цвинтарі було виявлено 86 надгробків, 23 було склеєно. Під час реставрації трапились і цікаві знахідки: унікальний хрест із напівстертим зображенням людини і залишки тризни (старовинна посудина від горілки і розбита миска).

Останні мешканці Притулівки – всього декілька бабусь – дуже тішилися тим, що поляки приїхали до них реставрувати цвинтар, і щодня носили учасникам експедиції городину, яйця, молоко, а на Спаса щедро частували освяченими фруктами. На завершення експедиції над відреставрованими надгробками відправили панахиду священики православної, римо- та греко-католицької церков.

На Поділлі товариство «Магурич» працює лише вдруге, торік воно спільно з українськими волонтерами реставрувало цвинтар у Шаргороді Вінницької області. Може, наступного року це міг би бути один із старовинних цвинтарів у Кам’янці чи районі? Їх у нас не бракує, і всі знаходяться у напівзруйнованому стані, а реставрувати, крім поляків, напевно, нема кому…

Павло НЕЧИТАЙЛО, археолог, учасник експедиції.