Четвер, 25 Квітня 2024 р.
2 Грудня 2011

СТРАШНІ ТРИДЦЯТІ

СТРАШНІ ТРИДЦЯТІ26 листопада Україна вшановувала пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 рр. Поминальні заходи пройшли в місті та районі. 

• Траурна хода привела представників міської влади, полі­тичних партій, релігійних конфесій і громадських організацій міста до скверу Васильєва, де біля Меморіального комплексу «Алея скорботи» відбувся мітинг пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. 

– Голодомор 30-х років живе у пам’яті очевидців, жагучим болем відгукується в їхніх душах, у серцях нинішніх поколінь 

українців, – зазначив секретар міської ради Василь СЕНЮК. –  Вражають цифри: за період 32-33 років в Україні загинуло понад 10 мільйонів осіб. Навіть у промисловому Кам’янці, де люди, які працювали на виробництві, одержували хлібні картки, а студентам видавали по 150 грамів хліба на день, у 33-му смертність більш ніж утричі перевищила показники найближчих попередніх років.

Також на мітингу було оприлюднено вражаючі цифри смерт­ності в кожній з областей України з «Книги скорботи». Виступали громадські діячі, молодь. За великомучеників страшного голоду було відслужено молебень. 

• Вшанувати пам’ять загиблих біля пам’ятного знака жертвам політичних репресій і Голодомору 1932-1933 рр. у с.Жовт­неве Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради прийшло керів­ництво району, сільський голова, працівники адміністрації, вчителі та учні.

За результатами свідчень очевидців Голодомору, близько 80 населених пунктів району постраждало від голоду. Тих, хто зазіхав на «соціалістичну власність», жорстоко карали. В районі до суду було передано 39 господарств одноосібників і 72 господарства оштрафовано. За зрив господарсько-політичної компанії у районі знято 7 голів сільських рад, а над головою Цибулівської сільської ради проведено показовий судовий процес. Багато селян сподівалося знайти порятунок від голоду в місті, проте міліція затримувала і виселяла так звані «декласовані елементи». Про наслідки цієї «політики» свідчать деякі факти. Так, у с.Довжок лише за червень 1933 р. померло 50 людей, половина з них – діти до 12 років. Інший приклад: якщо 1926 р. в прикордонному селі Жванець населення становило 1485 осіб, то 1933-го тут мешкало вже лише 725 жителів. Тож тільки на Кам’янеччині, за історичними даними свідків, постраждало близько 5 тисяч людей, а померло близько 2000.

Підготовлено за матеріалами прес-служб міськради та РДА.