П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
30 Грудня 2011

ЩО ПОВ’ЯЗУЄ СПИРТ ІЗ КУРКОЮ

Завжди актуально– «Укрспирт» вкотре проігнорував наше прохання обговорити конкретні кроки, що мали б привести до ліквідації запаху бардополів Довжоцького спиртозаводу. На дві громади, міста та району, відверто кажучи, просто плюють, – так доволі різко висловився міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ на початку чергового спільного засідання представників районного та міського депутатських корпусів, що відбулося 23 грудня.

Пропозицію взяти участь в обговоренні наболілої для жителів Кам’янця і околиць проблеми нестерпного смороду відстій­ників барди представникам ДП «Укр­спирт» було вирішено надати на такому ж засіданні ще 2 грудня.

І хоча минулої п’ятниці відбулася вже четверта зустріч парламентарів міста і району, на жаль, ми ні на йоту не наблизилися до вирішення проблеми. Щоразу від Довжоцького спиртозаводу приходять різні пред­ставники, щось пояснюють, щось розповідають, але жоден з них не має повноважень власника. Тому й розмова не виходить конструктивною.

Що ж обговорювалося на цьому засіданні?

Заступник директора ДП «Довжоцький спиртозавод» Михайло ГОРШКОВ повідомив про можливість співпраці їхнього підприємства з фірмою «Авіс». Виявляється, при утилізації курячого посліду барда може згодитися як компонент для вироблення біогазу. Так само вона може використовуватися як технічна вода

(і буде дешевшою за звичайну). Що­правда, для цього потрібно прокласти

21-кілометровий водогін, що з’єднає Довжок і Гуменці.

– Це реальний робочий проект кошторисом 700 тисяч гривень, перші розмови про який почалися при запуску на «Авісі» нового виробництва, – каже Михайло Віталійо­-вич. – На сьогодні справа знаходиться на рівні розробки проекту.

Учасники засідання не розділили оптимізму спиртовиків. Виступи депутатів міськради Дмитра ВАСИЛЬЯНОВА, Валерія СЛОБОДЯНА, Володимира ЮР’ЄВА і Сергія АКИМОВИЧА містили жорсткі коментарі та не менш жорсткі пропозиції щодо організації впливу на підприємство.

У світі існують сучасні технології, завдяки яким з бардою можна впоратися ефективно та екологічно. Заковика тільки в коштах. Ну хто ж хоче витратити від 4 до 6 млн.грн. на те, щоб мешканці Кам’янця та району перестали дуріти від всюдисущого запаху та червоніти перед гостями?

Хоча на засіданні були представлені і дешевші проекти. Зокрема, науковець Віктор ЯВОРОВ зазначив, що займається цією проблемою з 2002 р. і дійшов висновку про можливість зменшення запаху барди за рахунок збільшення площі їх розливу, що підвищить ефективність випаровування відходів. На його думку, вміст калію та азоту в барді дозволяє при певних умовах використовувати її як добриво.

Завершилася розмова твердим рішенням написати звернення від депутатів двох рад до Прем’єр-міністра України Миколи АЗАРОВА. Сесія районної ради призначена на сьогодні, а депутати міськради на своїй сесії ще вчора під­твердили бажання написати АЗАРОВУ все, що думають про державні підприєм­ства, котрі заважають комфортності життя громадян цієї держави. Але текст ще доопрацьовують.



Ольга МІРКОТАН.